Fastholder notering: Julehandlen vækker forsigtig optimisme i Danish Crown

Danish Crown fastholder svinenoteringen på 9,30 kroner pr. kg for uge 49.

Danish Crown arbejder på at indhente de slagtninger, der har hobet sig op på grund af Covid-19 og fund af afrikansk svinepest (ASF) i Tyskland. Foto: Leif Christensen
Danish Crown arbejder på at indhente de slagtninger, der har hobet sig op på grund af Covid-19 og fund af afrikansk svinepest (ASF) i Tyskland. Foto: Leif Christensen

I to måneder har der været tungt pres på priserne i Europa, men nu ses de første spæde tegn på stabilisering. Ifølge Danish Crowns ugentlige markedsberetning er udfordringerne næppe overstået endnu, men efterspørgslen er stigende, og det løsner lidt op for den anspændte stemning. Således fastholder slagterikoncernen svinenoteringen på 9,30 kroner pr. kg for uge 49.

- Det er helt uden tvivl julehandlen, som vi begynder at kunne mærke nu. Vi kan se en forbedret efterspørgsel på råvarer til de produkter, som er en fast del af julen på tværs af Europa. Det er langt fra det samme, der spises i alle lande. Medisterpølser har vi vist nærmest for os selv i Danmark, men til gengæld er en juleskinke uundværlig i lande som England og Sverige, fortæller Lars Albertsen, der er global salgsdirektør i Danish Crown Pork.

Måske vending

Men selvom skinkepriserne har stabiliseret sig, så er der stadig pres på forenderne, skriver Danish Crown. Til gengæld er efterspørgslen stigende på bove, kamme, brystflæsk og bacon, men dog ikke i en grad der på nuværende tidspunkt kan flytte priserne opad.

- I første omgang handler det om at få en bedre balance mellem udbud og efterspørgsel i Europa. Den, tror vi på, vil indfinde sig i de kommende uger, og så er det store spørgsmål, om vi vil se en tilstrækkelig stigning i forbruget frem mod jul til, at vi vil se en egentlig vending i priserne, siger Lars Albertsen.

Til landene udenfor Europa er der en jævn efterspørgsel fra Kina og et stabilt salg til Japan.

Indhenter slagtepukkel

Ifølge Danish Crowns ugentlige markedsberetning har tilmeldingen til indeværende uge blev som forventet i prognosen, og med den slagtekapacitet, der har været til rådighed, betyder det, at antallet af udsatte grise er reduceret med de forventede 45.000 grise, så der udsættes ca. 135.000 til uge 49. 

- Vi har haft to rigtig gode uger, hvor vi har haft en god, stabil drift og tilmeldinger, der ikke har været så høje, som vi har set det tidligere. Det betyder, at vi er kommet rigtig godt med, og selvom vi har 135.000 udsatte ud af denne uge, så forventer vi at tilmeldingerne i de kommende uger bliver af lavere vurderet ud fra den gennemsnitlige slagtevægt på slagterierne, siger Nicolaj Nørgaard, der er daglig leder i Danish Crown Ejerservice.

100.000 grise i uge 50

Derfor er han også optimistisk, når han kigger frem mod helligdagene omkring jul og nytår.

- Jeg tror på, at vi får slagtet op til jul, medmindre der kommer nogle uforudsete driftsforstyrrelser eller ekstraordinære, ikke-eksporterede grise ind på slagterierne, som vi ikke har fået besked om via vores indberetninger.

Der er en lille forskel i afhentningen i de enkelte kredse, og der arbejdes på at udligne disse. Tilmeldingen til næste uge forventes at være af samme størrelse som den foregående, og det betyder, at der reduceres yderligere i mængden af udsatte grise, så der forventeligt udsættes 100.000 grise til uge 50.

db

Læs også

Danish Crown køber svensk pølseproducent
Formand: Hvad er argumentet for mængdebonussen i Danish Crown i dag?
Formand forsvarer mængdetillæg
Majken Schultz udtræder af Danish Crowns bestyrelse
Danish Crown øger salget af krogmodnede flæskestege med ”flere hundrede procent”