Mette Frederiksen: - Det har ikke været en optimal proces

Processen omkring fremrykningen af miljøkrav har ikke været optimal, lyder det fra statsminister Mette Frederiksen (S), der i går deltog i L&F’s delegeretmøde i Herning.

Regeringens fremrykning af miljøkrav fra 2021 til 2020 i den målrettede regulering fyldte selvsagt en del, da Landbrug & Fødevarer i går holdt sit årlige delegeretmøde i Herning. Fremrykningen betyder, at landbruget allerede næste år skal reducere kvælstofudledningen med 3.500 tons, og for at gøre det, betyder det op til 380.000 hektar målrettede, efterafgrøder allerede fra 2020.

På mødet kritiserede L&F-formand Martin Merrild fremrykningen, som organisationen i øvrigt først netop er blevet bekendt med efter at have kigget dybt i regeringens finanslovsudspil.Statsminister Mette Frederiksen (S) deltog i går i delegeretmødet, og berørte også emnet i sin tale, og gjorde det klart, at regeringen her og nu ønsker at reducere kvælstofudledningen endnu mere markant, end der i forvejen var lagt op til i den tidligere blå aftale om målrettet regulering.

Bonnesen: Dyb kritisabel proces

Venstres fødevareordfører Erling Bonnesen var også i Herning i går. Fra ham lyder der voldsom kritik af fremrykningen af miljøkravene, som kommer til at betyde op til 380.000 hektar efterafgrøder næste år

- Socialdemokraternes pludseligt fremrykkede efterafgrødekrav er fuldstændig det modsatte af, hvad statsministeren lige har stået og sagt her til delegeretmødet. Hun kom med en fin tale med fine ord om landbruget, men gør så det stikmodsatte og giver landmændene endnu en kølle oveni hovedet, siger han.

Statsmininister Mette Frederiksen roste blandt andet landbruget kraftigt i sin tale i går, hvor hun understregede, at Danmark altid skal være et landbrugsland.

Ked af tidspres

Over for Effektivt Landbrug lød det efterfølgende fra Mette Frederiksen, at hun ikke mener, at regeringen har holdt noget skjult, når det fremgår af Finanslovsudspillet, at der i 2020 er afsat midler til, at der kan udlægges 380.000 hektar efterafgrøder.

- Men jeg er selvfølgelig ked af, at der bliver noget tidspres, fordi Finansloven er »squeezed« mere sammen på grund af valget før sommer.

Hvornår ville I have meldt noget ud, hvis der ikke var nogen, der havde kigget dybt i Finansloven?

- Jeg synes ikke, at det er rigtigt, at det ikke er offentligt, når det står i Finanslovsudspillet

Men det kommer åbenbart bag på alle dem, der sidder derinde?

- Ja, men det er en stramning at sige, at vi ikke har lagt det frem, når det står i vores finanslovsudspil. Men ja, den her proces, den er ikke den optimale, siger Mette Frederiksen.

I går eftermiddag, kort efter Mette Frederiksen havde forladt Herning, sendte Miljø- og Fødevareministeriet en pressemeddelelse ud, hvor de meldte ud om fremrykningen af miljøkravene.

lasse@effektivtlandbrug.dk
telefon 61 22 67 35

Læs også