bannerPos

Mette Frederiksen: - Det har ikke været en optimal proces

Statsminister Mette Frederiksen, her i snak med L&F-direktør Morten Høyer, er ked af det tidspres, som hun sætter landmænd under ved at fremrykke miljøkrav i målrettet regulering.

AF: LASSE EGE PEDERSEN

NYHEDSREDAKTØR, EFFEKTIVT LANDBRUG
07-11-2019 16:53
Processen omkring fremrykningen af miljøkrav har ikke været optimal, lyder det fra statsminister Mette Frederiksen (S), der i går deltog i L&F’s delegeretmøde i Herning.

Regeringens fremrykning af miljøkrav fra 2021 til 2020 i den målrettede regulering fyldte selvsagt en del, da Landbrug & Fødevarer i går holdt sit årlige delegeretmøde i Herning. Fremrykningen betyder, at landbruget allerede næste år skal reducere kvælstofudledningen med 3.500 tons, og for at gøre det, betyder det op til 380.000 hektar målrettede, efterafgrøder allerede fra 2020.

På mødet kritiserede L&F-formand Martin Merrild fremrykningen, som organisationen i øvrigt først netop er blevet bekendt med efter at have kigget dybt i regeringens finanslovsudspil.Statsminister Mette Frederiksen (S) deltog i går i delegeretmødet, og berørte også emnet i sin tale, og gjorde det klart, at regeringen her og nu ønsker at reducere kvælstofudledningen endnu mere markant, end der i forvejen var lagt op til i den tidligere blå aftale om målrettet regulering.

Bonnesen: Dyb kritisabel proces

Venstres fødevareordfører Erling Bonnesen var også i Herning i går. Fra ham lyder der voldsom kritik af fremrykningen af miljøkravene, som kommer til at betyde op til 380.000 hektar efterafgrøder næste år

- Socialdemokraternes pludseligt fremrykkede efterafgrødekrav er fuldstændig det modsatte af, hvad statsministeren lige har stået og sagt her til delegeretmødet. Hun kom med en fin tale med fine ord om landbruget, men gør så det stikmodsatte og giver landmændene endnu en kølle oveni hovedet, siger han.

Statsmininister Mette Frederiksen roste blandt andet landbruget kraftigt i sin tale i går, hvor hun understregede, at Danmark altid skal være et landbrugsland.

Ked af tidspres

Over for Effektivt Landbrug lød det efterfølgende fra Mette Frederiksen, at hun ikke mener, at regeringen har holdt noget skjult, når det fremgår af Finanslovsudspillet, at der i 2020 er afsat midler til, at der kan udlægges 380.000 hektar efterafgrøder.

- Men jeg er selvfølgelig ked af, at der bliver noget tidspres, fordi Finansloven er »squeezed« mere sammen på grund af valget før sommer.

Hvornår ville I have meldt noget ud, hvis der ikke var nogen, der havde kigget dybt i Finansloven?

- Jeg synes ikke, at det er rigtigt, at det ikke er offentligt, når det står i Finanslovsudspillet

Men det kommer åbenbart bag på alle dem, der sidder derinde?

- Ja, men det er en stramning at sige, at vi ikke har lagt det frem, når det står i vores finanslovsudspil. Men ja, den her proces, den er ikke den optimale, siger Mette Frederiksen.

I går eftermiddag, kort efter Mette Frederiksen havde forladt Herning, sendte Miljø- og Fødevareministeriet en pressemeddelelse ud, hvor de meldte ud om fremrykningen af miljøkravene.

lasse@effektivtlandbrug.dk
telefon 61 22 67 35

Gyllevogne på kundepræmisser

Siden premieren for to år siden i Hannover har Gøma-fabrikken i Viborg solgt 70 gyllevogne.

Reserver din vårsæd nu

Til de planlagte vårsædsmarker, er der udsæd nok til rådighed, men der forventes at blive et stort træk på de bedste sorter. Anbefalingen fra Agri Nord lyder derfor, at man snarest reserverer den mængde, man forventer at skulle bruge.

Har du et tilbagebetalings-krav?

De landmænd, som måtte have handlet fast ejendom i perioden 2015-2018, hvis betalingsrettigheder er blevet nedskrevet, kan overveje, om der er mulighed for at rejse et krav mod sælger af ejendommen.

Dansk Hereford-avler har succes i Storbritannien

Den mest prestigefyldte titel, som en Hereford-avler kan opnå i Storbritannien, »Sire of the Year« - Årets Tyr - blev for anden gang i The Hereford Cattle Societys historie tildelt en dansk-avlet tyr.

Dansk landbrug har viljen og evnerne til at løse klima-opgaven

Grønt flybrændstof og stop for metan-udledning fra køer er et par af de store CO2-håndtag, som fødevaresektoren kommer til at dreje på, vurderer Hans Roust Thysen, miljøchef hos Seges. Over to dage deltog han i en klimadebat på Agritechnica.

Svineproducenter blev budt velkommen med boblevand

Svineproducenter blev budt velkommen med boblevand

Bestil kun majsfrø der er koldtestet

For at sikre optimale betingelser for god fremspiring, skal der kun anvendes majsfrø, der er koldtestet, ligesom plantetallet skal afpasses efter majsens anvendelse, forholdene for majsdyrkning og sortens tidlighed.

El-traktoren til gårdbrug er lige om hjørnet

Omkring halvdelen af landbrugsopgaverne vil kunne løses med el-traktorer. Alene med nutidens teknologi. Det vurderer amerikansk Danfoss-ingeniør på baggrund af studier. Han tror, elektrificering vil revolutionere traktorbranchen.

Fagfolk går sammen om kvægfaglig dag

Hedegaard, Agri Nord og KvægXperten har slået deres kompetencer sammen og holder Fagdag Kvæg for mælke- og kalveproducenter i Himmerlandsområdet.
Side 1 af 1695 (33894 artikler)Prev1234567169316941695Next