Alice skiftede til digitalt regnskabsprogram
I efteråret 2018 skiftede Alice Jessen fra Jessen I/S, Rangstrup, fra traditionelt bogholderi til det digitale regnskabsprogram Summax. Og det har hun bestemt ikke fortrudt

Alice Jessen har forberedt en lille liste med spørgsmål og ønsker til regnskabsassistent Gitte Boyschau fra LandboSyd. Gitte får ofte tip og ønsker med hjem fra kunderne, når hun har været ude på Summax-servicebesøg. Nogle kan hun se på og uddybe i et af de månedlige nyhedsbreve. Det er dog ikke alt, der kan opfyldes, det afgør udviklerne af Summax i Seges.
- Jeg kunne naturligvis ikke det hele på én gang, men jeg er bestemt ikke blevet afskrækket. Alt nyt kræver tilpasning, men man skal også huske at bruge teknologien, når det giver god mening. Og det giver Summax for os, siger Alice Jessen.
Alice Jessen er oprindeligt bankuddannet og har arbejdet med regnskaber siden hun og hendes mand Jørgen blev selvstændige i 1978. I dag er det deres søn, Henrik, der driver gården Jessen I/S ved Rangstrup, men det er fortsat Alice, der står for regnskaberne. Hun er Ø90 online kunde, det vil sige Alice bogfører selv i Ø90.
- Med Summax skal jeg naturligvis vænne mig til nye måder at gøre tingene på. Jeg har ikke brugt det dagligt her i starten, da vi har kvartalsmoms , men egentlig bestemmer jeg jo selv, hvordan jeg ønsker at tilrettelægge mine arbejdsgange. Så jeg lærer løbende og er sikker på, at jeg i længden sparer tid, fortæller Alice Jessen.
Modtager – næsten alt - elektronisk
Alice Jessen modtager de fleste fakturaer og kontoudtog elektronisk i dag. Kommer de på papir, scanner hun dem med LandboSyd App’en. Dermed ”hopper” de lige over i Summax og efterfølgende kan hun selv bogføre.
- Det er da smart. Det er den papirløse udvikling, så det er bare om at komme i gang. Der er ingen vej udenom, smiler Alice. Ofte er det nok blot at tjekke tallene og kontonumrene. Andre gange skal brugeren sørge for at bogføre og linke til rette konto, så regnskabet stemmer i Ø90.
En af de ting, hun fremhæver ved Summax er, at den samler al information – også historisk.
- For eksempel kan vi hurtigt søge præcist og se, hvor megen hvede vi sidst købte og til hvilken pris, vi kan se hvilken pris, vi gav for polte osv. uden at skulle finde ringbind og bladre rundt. Samtidig er det smart, at man har adgang til alle dokumenterne døgnet rundt på sin computer, tablet eller mobil, hvis nu man sidder midt i et møde og har brug for tallene. Så skal de ikke først findes frem i et papirbilag, når man kommer hjem. Tilsvarende kan man hurtigt være på forkant med budgetopfølgninger, fortæller hun.
Og så er der jo heller ikke så mange ringbind, der skal stå alle vegne og slæbes rundt til møder med rådgiverne.
– Det kan vi klare online og over telefonen. Vores regnskabsassistent på LandboSyd har jo adgang til det hele samtidig med mig. Og når der er ting i selve systemet, jeg ikke helt har styr på endnu, kan jeg altid få hjælp.