Drømme skal udleves

Familien Beha Erichsen er en af den slags familier, der udlever drømme og får os andre til at drømme med. FrilandsLiv har mødt Mikkel Beha Erichsen til en snak om den nyligt tilbagelagte sejltur rundt om Jorden og om tv-programmet »Kurs mod fjerne kyster«.

Mikkel Beha Erichsen

Mikkel Beha Erichsen skinner igennem den vinterdag, hvor FrilandsLiv møder ham i Brædstrup i Jylland, hvor han skal holde et oplæg om sine oplevelser om bord på sejlskibet Havana.

Om det er indbildning, eller han virkelig stadig - til trods for kulde og lidt småsnusket vejr - er solbrændt efter adskillige timer, dage og uger på havet, det skal være usagt, men i hvert fald leder både hans personlighed, udseende og lyse let flagrende skjorte tankerne hen på sommer og sol og udlængsel.
Og TV2 ved godt, at det forholder sig sådan. For netop i disse uger løber sidste omgang af programmet »Kurs mod fjerne kyster« over skærmen, og som Mikkel Beha Erichsen udtrykker det, så er det med fuldt overlæg, idet man forventer, at der lige netop nu sidder allerflest vinterdepressive danskere og længes efter solens varme.

,,

Verden er fyldt med eventyr.
De skal bare opleves!

- Mikkel Beha Erichsen
_____________________


Til de, der ikke kender programmet, er det en programserie, der i tre år har fulgt familien Beha Erichsen på deres jordomrejse på sejlbåden Havana. Mikkel Beha Erichsen, der arbejder som vært på TV2, er af flere omgange hoppet ombord på Havana sammen med sin hustru, Marian, og sønnen Alfred. De to ældste sønner, Theis og Emil, har foretaget hele turen, og det var deres drøm og planer, der satte det hele i gang.

Må vi låne Havana?

- Drengene kom en dag og bad om lov til at låne Havana i tre år, med den begrundelse, at de gerne ville sejle Jorden rundt, fortæller Mikkel Beha Erichsen. Som udgangspunkt var det jo en vældig god ide, og da de lovede at aflevere i samme fine stand, jamen så var der jo ikke noget at betænke sig over, smiler Mikkel Beha Erichsen og giver antydning af, at han er stolt over drengenes lyst og mod, men selvfølgelig også, som de fleste forældre, lidt bekymret for, om det nu kunne lade sig gøre.
- Det kunne det. Drengene har fuldført turen, og for godt et halvt år siden vendte de hjem igen, rige på oplevelser, endnu mere tætte og med konstante smil på deres solbrændte ansigter. Ansigter, der netop er så tilpas drengede og smukke, at de er mere end velegnede til fjernsyn.


Eventyr-gener

Udlængslen og eventyrlysten til havs ligger ikke fjernt for Mikkel Beha Erichsen og hans familie. 

Stillehavet har været målet for mange af de drømme, vi har haft i vores familie, fortæller Mikkel Beha Erichsen, der er søn af den kendte eventyrfarer Troels Kløvedal. Min far har jo sejlet altid, så jeg er så at sige stort set vokset op på en båd. Jeg har fået det ind med modermælken. Heldigvis har min hustru, Marian, det på nøjagtigt samme måde, så vi har altid prioriteret, at vi gerne ville rejse og sejle. 

Til at begynde med var det på bekostning af stort set alt andet materielt. Vi boede i et lille kolonihavehus, kørte rundt i en meget gammel bil, og var kun hjemme for at tjene penge og skrabe sammen til næste tur. Det har været en fælles drøm, og vi er så heldige, at vi har fået den til at gå i opfyldelse. Derfor gør det mig da også ekstra stolt, når drengene viser, at de også har viljen og lysten, siger Mikkel Beha Erichsen.

Få drømme til at gå i opfyldelse

Han understreger, at det handler om, at vi skal bruge vores liv, så fornuftigt vi kan, og få drømme til at gå i opfyldelse.Det er en god øvelse en gang imellem at stoppe op og overveje, om det var det her, jeg drømte om, eller om der kan gøres noget andet

Verden er fyldt med eventyr. De skal bare opleves, lyder det.

Bred uddannelse

Mikkel Beha Erichsen er ikke så nervøs for, at hans drenge har lidt under, at de har været meget væk fra skole og kammerater i de perioder, hvor familien har været ude at rejse.

Vi har altid været meget fokuserede på, at drengene ikke skulle forsømme det faglige, når vi tog afsted på nye eventyr. Så den første uge er de alle blevet undervist meget koncentreret tre timer dagligt. Den næste uge blev det måske kun til to timer, og ja, så stoppede det, smiler han. 

Og ved I hvad? Der er så meget at lære ude i verden og ja, det kan da godt være, at de er kommet lidt bagud i regnestykkerne og diktaten. Men i stedet har de lært om andre kulturer og rummelighed. De har lært at tage ansvar. De har helt basalt lært at bruge deres hænder. Det ser jeg som noget af det allervigtigste. Og så har de lært ikke at bekrige hinanden, men i stedet udnytte hinandens forskelligheder og evner. De er supergode til at se, hvem der kan hvad, og så udnytte det. 

Marian og jeg har i stor grad også lært noget af at rejse med børnene. Vi har lært at holde af forskellighederne og at udnytte dem. Det er vigtigt, at vi giver børnene plads, til at være dem de er, fastslår Mikkel Beha Erichsen og slår samtidig et lille slag for ikke at planlægge for meget.

Planlæg så lidt som muligt

Det gælder i bund og grund meget generelt, men da især når man sejler og har med naturen at gøre. Vi kan ikke altid planlægge nøjagtigt, hvad det er, vi vil. Vi har derfor taget en ufravigelig beslutning om, at vi rejser langsomt. Vi undgår at lægge planer, og ser hvad der sker. Der sker jo tit noget forunderligt, når man bevæger sig ud i verden.
At turen skulle ende som et tv-program, var ikke med i planerne fra begyndelsen.

Vi havde jo slet ikke plads til et helt filmhold, så alle har måtte bidrage med at tage film, bære udstyr, gå i forvejen og finde nogen, der gerne ville med på optagelserne. Alt sådan noget, som drengene og Marian jo slet ikke tidligere har været en del af.

Det har været en fornøjelse, og nu må vi se, om vi tager afsted på den måde igen en dag.
Når de otte programmer, der sendes på TV2 i disse uger, er færdige, er der ikke planer om flere »Kurs mod fjerne kyster« udsendelser. 

Skal noget blive godt, og skal man selv blive god til noget, skal det være drevet af lyst. Det tror jeg på helt ind i knoglerne, siger Mikkel Beha Erichsen og lader dermed spørgsmålet om, hvorvidt vi ser den eventyrlystne familien på skærmen igen, stå åbent hen.

Læs også