bannerPos

Producentforening mener minister sparker en åben transportdør ind

- Det er vigtigt for os, at dyrevelfærden hos de grise, der transporteres både inden- og udenlands, er i orden. Men det er også allerede tilfældet, pointerer Danske Svineproducenter.

AF: JACOB LUND-LARSEN

CHEFREDAKTØR
23-06-2020 13:34
Grisenes velfærd skal naturligvis være i orden under transport. Og det er de allerede, vurderer Danske Svineproducenter. Foreningen undrer sig over, at fødevareministeren vil indlede forhandlinger om en fortsat øget kontrol af transporter.

Fødevareminister Mogens Jensen (S) er i færd med at sparke en åben dør ind, når han vil øge kontrollen og lave flere regler for danske smågrises rejse sydpå.

Det er vurderingen i Landsforeningen af Danske Svineproducenter.

- Husk på, at vores grise rejser sydpå under ordnede og kontrollerede forhold, der overholder EU’s love og regler. Men den allerstørste garanti for, at grisene har haft det godt på rejsen, er, at vores kunder modtager vores sunde og gode grise med glæde og tilfredshed. Det er den allerbedste indikator for, at forholdene har været i orden på turen, siger Kim Heiselberg, der er formand i Danske Svineproducenter.

- Hvis ikke grisene mødte så friske og uskadte frem, som vi får meldinger om, ville vores kunder naturligvis ikke betale for dem. Vi ville heller ikke opleve den stigende efterspørgsel, som vi gør, pointerer formanden.

- Det er vigtigt for os, at dyrevelfærden hos de grise, der transporteres både inden- og udenlands, er i orden. Husk på, det er vores grise, som vi har gået og passet og plejet. Derfor vil vi naturligvis ikke risikere, at de lider nogen som helst overlast på deres rejse til hverken slagteri eller til en anden svineproducent i ind- eller udland, siger Kim Heiselberg.

Varsler nye forhandlinger

Fødevarestyrelsen har netop udsendt opdaterede retningslinjer for vurdering af dyretransporter ved høje temperaturer i Europa. Og senest har fødevareminister Mogens Jensen meddelt, at han indleder politiske forhandlinger om en fortsat øget kontrol af transporter.

Disse forhandlinger kommer i kølvandet på, at den daværende VLAK-regering og DF lavede en politisk aftale om styrkelse af kontrollen med dyretransporter. Her blev kontrollen af grisetransporter gjort mere sammenhængende og styrket betragteligt, lyder det fra producentforeningen. Det indebar blandt andet et øget antal indladningskontroller, mere tid til at udføre kontrollen samt en mere risikobaseret kontrol.

Bakker op om ens krav

Et formål var også at forbedre Fødevarestyrelsens (FVST) mulighed for at tilrettelægge og gennemføre sin kontrol.

Kim Heiselberg konstaterer imidlertid nu, at Dyrenes Beskyttelse op til nye forhandlinger ifølge producentforeningen forsøger at problematisere, at flere hundrede smågrise rejser sammen sydpå i en lastbil. En rejse, der varer et døgns tid.

- Men det er der absolut ikke noget i vejen med, hvis forholdene er i orden, og det er de, fastslår Kim Heiselberg, der henviser til, at Dyrenes Beskyttelse vil have faste, ensrettede regler for, hvor meget plads, grisene skal have, og hvor højt til loftet, der skal være.

- Det kan vi da kun bakke op om, så længe kravene ikke er baseret på følelser, men på forskning, og så længe transporterhvervet har nok tid til at omstille sine køretøjer, hvis det bliver konsekvensen af eventuelle nye regler, supplerer Per Bardrum, der er direktør i Danske Svineproducenter.

 - Det nytter jo ikke noget at indføre krav med så kort varsel, at det rent praktisk umuliggør transport af grise, og at de i stedet »brænder inde« på gårdene og i sidste konsekvens må aflives. Det er et scenarie, som ingen kan være tjent med, påpeger formand og direktør i Danske Svineproducenter samstemmende.

jll@effektivtlandbrug.dk
telefon +45 61 20 95 82

Godt år for Gråkjær

Entreprenørvirksomheden Gråkjær har travlt med at projektere og opføre en lang række projekter i Danmark, Norge, Sverige og Tyskland, og virksomheden har lagt strategien for fremtiden ud fra et marked, der ser positivt ud. Dog med coronakrisen som en joker i branchen.

Udstillere glæder sig til Agromek

Blandt udstillere på Agromek ’21 er der store forventninger til igen at kunne møde landmændene på messestandene.

John Deere sælger SABO til Mutares

John Deere har meddelt, at der er underskrevet en aftale om at sælge SABO Maschinenfabrik til Mutares SE & Co. Overdragelsen er betinget af lovmæssig godkendelse af Federal Cartel Office Bundeskartellamt i Tyskland.

Nyt koncept afløser årets Svinekongres

Landbrug & Fødevarer Svineproduktion og Seges Svineproduktion står bag nyt koncept, som afløser årets Svinekongres. Men fokus på faglig viden og netværk bliver – næsten - lige som det plejer.

Svinenoteringen ryger under 11 kroner

For første gang i år kommer noteringen for slagtesvin fra Danish Crown under 11 kroner. Næste uge falder noteringen nemlig med 30 øre til 10,80 kroner.

Nature Energy indgår grøn kæmpeaftale med Shell

Nature Energy og Shell har indgået en stor aftale, hvor Nature Energy sælger biogas til Shell Energy i Europa. Aftalen er til dato den største af sin slags i verden og beviser, at biogas er en vigtig del af den grønne omstilling i hele Europa.

Fælles front mod mulig retssag om efterafgrøder

Landbrug & Fødevarer og de fire landboforeninger, der har afsluttet en juridisk forundersøgelse vedrørende en mulig retssag om efterafgrøder, har nu drøftet de mulige veje i det juridiske spor.

Danskerne køber dobbelt op på økologisk frugt og grønt

Danskerne køber dobbelt op på økologisk frugt og grøntDanskerne er for alvor slået ind på en grønnere levevej. Det er især økologiske frugter og grøntsager, som fylder mere på danskernes grønnere tallerkener. Ifølge Danmarks Statistik er salget af økologisk frugt og grønt steget med 143 procent i årene 2015-19.

Optimer udbyttet med en godt afdrænet mark

Dræning har altid været højt prioriteret på Ultanggaard ved Haderslev. Landmand Asmus Fromm-Christiansen er syvende generation på bedriften og både han og hans far bruger en del tid og penge på dræning. Det fortalte han på en temadag om dræning hos SLF.

Jensen Seeds styrker produktionsplatform med fransk opkøb

Jensen Seeds, der er en del af DLF-koncernen, underskrev i går aftale om opkøb af det franske frøfirma Astera Seed, der ligesom Jensen Seeds er specialiseret i produktion af grøntsagsfrø. Opkøbet betyder, at Jensen Seeds nu kan øge udbuddet af grøntsagsfrø til kunderne.
Side 1 af 1871 (37405 artikler)Prev1234567186918701871Next