De har rykket ud i 50 år: Schweiss-registret fylder rundt

Rundt om i hele landet står schweisshundeførere klar til at hjælpe, hvis borgere anskyder eller påkører vildt. I 2024 har de udført opgaven i et halvt århundrede.

De rykker ud med specialtrænede hunde og en riffel om skulderen. Og de er klar til at hjælpe – hurtigt og professionelt – hvis for eksempel påkørt hjortevildt flygter ind i et krat.

I 2024 har Schweiss-registret eksisteret i 50 år – og alene sidste år gennemførte registret over 16.000 eftersøgninger.

Og der er heller ingen tvivl om, at de frivillige hundeførere udfører et kæmpestort stykke arbejde, ifølge direktør i Naturstyrelsen, Peter Ilsøe:

- Schweiss-registret varetager en stor og vigtig samfundsopgave. Registret er et strålende eksempel på, hvor langt man kan nå med engagerede og passionerede frivillige. Det er mennesker, der virkelig brænder for vildtets tarv og arbejdet med deres hund.

Kaldes mest ud til jagt

Alle Schweiss-registrets hundeførere er legitimerede af Naturstyrelsen til at løse opgaven, og lige nu er der omkring 190 i registret.

Det er hundeførernes opgave at eftersøge og aflive vildt, der enten er blevet påkørt eller anskudt. De fleste eftersøgninger i Danmark er i forbindelse med jagt. En schweisshundefører skal tilkaldes, hvis anskudt hjortevildt ikke er fundet inden for seks dagtimer.

Meningsfyldt job

Og det er da også et meget meningsfyldt job – selvom man kan blive ringet ud til lidt af hvert, fortæller Alex Henriksen fra Thy, der har været i Schweiss-registret i godt 20 år.

- Man ved aldrig, hvornår man bliver ringet op, og hvor lang tid en eftersøgning tager. Vi kan for eksempel blive ringet op sent om aftenen eller tidligt om morgenen til en trafikpåkørsel. Så er opgaven at få sporet dyret, og aflive det, så det ikke lider. Samarbejdet med hunden er noget unikt, og man får et helt særligt bånd. Samtidig har vi hundeførere et godt kollegialt samarbejde, siger Alex Henriksen.

Hundeførernes indsats bliver koordineret af Naturstyrelsen gennem Schweiss-sekretariatet. Schweiss-registret er finansieret af jægerne gennem jagttegnsmidlerne, som Miljøstyrelsen administrerer.

Læs også