Roskilde Dyrskue samler land og by

Dyrskueformand Povl Fritzner påpeger, at det er vigtigt, at Roskilde Dyrskue favner fagligt bredt og sikrer dyrskuegæsternes forståelse for dansk landbrug.

- Mange byboere har efter et dyrskuebesøg ofte fået et mere positivt forhold til dansk landbrug, siger Povl Fritzner. Foto: Jesper Hallgren Povl Fritzner er ikke bleg for at sige sin mening - heller ikke når han står på dyrskuets talerstol. Foto: Lasse Ege Pedersen En af gæsterne til Povl Fritzners afskedsreception havde på bagsiden af et kort skrevet et citat, som Povl Fritzner gerne gengiver.

Gennem en lang årrække har Povl Fritzner haft titlen som formand for Roskilde Dyrskue, og det har han fortsat, selvom han for nylig holdt afskedsreception på Sørup Herregaard ved Ringsted – med næsten 300 gæster.

Povl Fritzner fyldte 72 år tidligere i maj og har gennem 30 år utrætteligt kæmpet for de danske landmænd. Nu er det imidlertid »delvist slut«, og han har besluttet sig for at trappe ned.

Posten som dyrskueformand har han altså dog endnu, og han er lykkelig over, at to års »corona-helvede« er slut, så der atter er mulighed for at byde indenfor til den store dyrskuefest på Dyrskuepladsen i Roskilde.

Her vil Povl Fritzner på dyrskuets førstedag traditionen tro være garant for en åbningstale, der også kommer ind på politiske emner.

- Jeg fornemmer, der er for meget stemmefiskeri fremfor større reformer, der styrker landet i større perspektiv.

Ingen politisk dagsorden

Ifølge Povl Fritzner er en af de store udfordringer, at alt for mange – blandt andet magtfulde politikere – ikke forholder sig til fakta, men har en rosenrød tanke om, at Danmark med en masse grønne tiltag kan redde hele verden.

- Vi har ingen politisk dagsorden på Roskilde Dyrskue, og det er derfor også vigtigt, at vi fagligt favner meget bredt. På dyrskuet kommer vi ind på meget af det, som berører danskernes dagligdag inden for madkultur, miljø og natur.

Povl Fritzner

Her spiller Roskilde Dyrskue en meget vigtig rolle, fordi der på dyrskuet er lejlighed til at vise og fortælle, hvordan tingene i virkeligheden hænger sammen.

- Dyrskuets mange gæster kan møde landmændene ansigt til ansigt, og mange byboere har efter et dyrskuebesøg ofte fået et mere positivt forhold til dansk landbrug. Vi forsøger at samle land og by, siger Povl Fritzner og fortsætter:

- Vi har ingen politisk dagsorden på Roskilde Dyrskue, og det er derfor også vigtigt, at vi fagligt favner meget bredt. På dyrskuet kommer vi ind på meget af det, som berører danskernes dagligdag inden for madkultur, miljø og natur.

Omfattende program

Povl Fritzner gør i den forbindelse opmærksom på, at man på Roskilde Dyrskue således naturligvis blandt andet også finde både konventionelle landmænd og økologer, ligesom der for eksempel også er madboder for både kødelskere og veganere.

- Her er alle velkomne, og der er noget for alle, forsikrer dyrskueformanden og henviser til dyrskuets omfattende program, som bugner med spændende aktiviteter og underholdende indslag for både børn og voksne.

Povl Fritzner glæder sig til tre fantastiske dyreskuedage, og han glæder sig også til en kalender, der ikke er fyldt med møder inden for landbruget, som gennem årene har medført en del afbud til kammeraterne i kortklubben.

- Hver torsdag spiller jeg whist med fem venner, og det er noget, vi nu har gjort i efterhånden 52 år, fortæller Povl Fritzner, der også nyder at gå på jagt, hvilket der også gerne skulle blive mere tid til fremover.

Hilsen med præsident-citat

Povl Fritzner er en mand, som ikke er bange for at give sin mening til kende, og det kan ind imellem give lidt støj på linjerne i landbrugskredse.

Den markante dyrskueformand har også givet udtryk for, at han på den måde kan tilslutte sig et citat fra den tidligere amerikanske præsident, Franklin D. Roosevelt.

Han har engang sagt noget i retning af, at man bør hylde den, der går ind i arenaen, som måske taber kampen, men som stiller sig til rådighed og har noget på spil.

Det menneske, som man derimod ikke skal respektere, er ifølge Povl Fritzners egne ord, »det menneske, som sidder på tilskuerpladserne med popcornene fremme, som bare fnyser ad den, der sveder, bløder og kæmper nede på banen og siger: Hvor er han dog dum, selvfølgelig tabte han«.

En af gæsterne til Povl Fritzners afskedsreception sidst i april havde på bagsiden af et kort netop skrevet det citat fra Roosevelt, som Povl Fritzner gerne gengiver.

Der er ingen tvivl om, at Povl Fritzner kan se sig selv i den person, som Franklin D. Roosevelt mener, man bør hylde. Det blev Povl Fritzner i den grad i øvrigt også til afskedsreceptionen, hvor der var mere end 20 talere, sange og andre indslag.

Kort om Povl Fritzner

Født den 11. maj 1950 og er således for nylig fyldt 72 år.

Opvokset i Vrangstrup ved Glumsø og bor i dag på Viborggården ved Herlufmagle nord for Næstved.

Har to døtre, Anne og Sara, som hver ejer 40 procent af Viborggården. De sidste 20 procent tilhører Povl Fritzner.

Familien driver 460 hektar plus 50 forpagtede hektar fra Viborggården.

Formand for Roskilde Dyrskue og formand for AP Pension (selskab for landbrugsinvesteringer) samt bestyrelsesmedlem i Danske Halmleverandører.

Tidligere formand for Østlige Øers Landboforeninger, og tidligere medlem af såvel primærbestyrelsen i Landbrug & Fødevarer som i bestyrelsen i Landboforeningen Gefion (i dag VKST).

Har også en fortid som svineproducent. Det er nu seks år siden, han lukkede bedriften, hvor der årligt blev produceret 12.000 slagtesvin.

Læs også