Miss Holstein har klovene solidt plantet på jorden

Selvom de stiller med sidste års Miss Holstein fra Landsskuet, tør Mogens og Erling Futtrup ikke sælge skindet, før dommeren har talt i Thisted.

Mogens (tv) og Erling Futtrup har været fast inventar på Dyrskuet Thy-Mors de seneste 15 år. Foto: Christian Carus Træningen med de selvstændige damer, der er vant til robotmalkning, er endnu ikke begyndt, da LandbrugNord kigger forbi Lille Djernæs, hvor de økologiske køer er på græs. Foto: Christian Carus

Hun er uden tvivl en af favoritterne til årets dyrskue i Thisted.

VH Master-datteren 39617-05014 fra Lille Djernæs tog sidste år ikke kun titler på det lokale dyrskue, men blev også kåret til Miss Holstein på Landsskuet – altså landets bedste malkeko.

Triumfen på Landsskuet kom i den grad bag på brødreparret Erling og Mogens Futtrup, der sammen driver Lille Djernæs ved Tvorup.

- Selvom vi før havde haft dyr med på Landsskuet, var vi aldrig kommet hjem med andet end midter- og bundplaceringer, så det var noget af en overraskelse, at hun slog dem alle sammen, for niveauet i Herning er altså virkelig højt, fortæller lillebror Erling Futtrup.

Hverken han eller storebroderen tør dog tage noget for givet i denne dyrskuesæson – heller ikke ved det lokale skue i Thisted.

- Det kommer an på så meget. Dommerens smag, hvordan hun lige står på dagen og ikke mindst, hvordan konkurrenterne ser ud, konstaterer Mogens Futtrup.

- Men hun er blevet mere ko siden sidste år. Jeg synes, kroppen er blevet bedre, mens yveret måske ikke er helt så godt som sidste år, vurderer han.

Landsskue-succes og Agromek-nedtur

Allerede ved vinterens Agromek fandt brødreparret da også ud af, at succes ved Landsskuet ikke er garanti for rosetter og bånd andre steder.

- Ved Landsskuet ramte vi den lige i røven, og den tyske dommer var helt tosset med hende. Hende den svenske dommer ved Agromek var til gengæld til en anden stil, og sendte hende ud allerede i første omgang. Det var vi lidt overraskede over, fortæller Erling Futtrup, mens hans bror finder endnu en grund til at holde både klove og gummistøvler solidt plantet i den thyske muld, hvis der igen skulle blive succes i Thisted og en billet videre til Herning og Landsskuet.

- Jeg kan ikke huske at nogen nogensinde er blevet kåret til Miss Holstein to år i træk, siger han.

Ko-sats

Selvom brødrene ikke er typerne, der rydder pokalskabet på forhånd, er de altid klar til at gøre et forsøg. Derfor har de da også været fast inventar på Dyrskuet Thy-Mors de sidste 15 år.

- Både fordi det er en hyggelig dag med kollegaer og god lejlighed til at få vist landbruget frem for omverdenen, og så synes vi selvfølgelig også, at det er sjovt at være med i de par timer, hvor vi er lidt mere konkurrenter end kollegaer. For selvfølgelig vil vi gerne være de bedste, siger Erling Futtrup med et smil.

I år stiller Lille Djernæs udover Miss Holstein 2022 med tre andre køer fra den økologiske besætning, som i alt rummer 230 køer. Én til kategorien over fire år, én til kategorien under fire år og en livsydelsesko.

- Vi vil altid gerne stille med en ko til hver kategori. I år er vores unge ko nok lidt et sats, men det bliver man også nødt til at gøre nogle gange, fortæller Erling Futtrup.

Selvstændige damer

Da LandbrugNord lægger vejen forbi Lille Djernæs er brødrene Futtrup endnu ikke gået i gang med hvad der plejer at blive et intensivt forberedelsesforløb frem mod dyrskuet.

- I forhold til dyrskuer er det lidt en udfordring, at vi kører med automatisk malkning og køerne derfor ikke er vant til at blive håndteret så meget. Der er mange selvstændige damer i flokken, så det kan nogle gange være en kamp – en kamp, som vi til tider også har måttet opgive. Det nytter jo ikke noget, at koen er helt tyk bag ørerne, fordi man skal trække af alle kræfter, siger Mogens Futtrup, der dog føler sig fortrøstningsfuld forud for årets kamp, hvor to af de fire opstillede køer trods alt er vant til at blive trukket rundt i dyrskueringen.

Lille Djernæs

230 årskøer

300 hektar

Økologisk siden 1999

Drives af brødrene Mogens og Erling Futtrup

Læs også