Landmænd skal etablere flere efterafgrøder

Landmændene har forpligtet sig til at etablere ca. 105.000 hektar efterafgrøder frivilligt, og er dermed stort set i mål med den frivillige indsats. Der er dog behov for lidt flere efterafgrøder.

Danske landmænd har frivilligt sagt ja til at etablere ca. 105.000 hektar efterafgrøder, og er dermed stort set i mål med den frivillige indsats, der skal beskytte vandmiljøet mod de lempelser, der blev givet i Fødevare- og landbrugspakken.  

Samlet set skal der dog lidt mere til, og derfor vil landmænd i udvalgte områder blive mødt af et obligatorisk krav om at udlægge ca. 2.750 hektar efterafgrøder. 

- Jeg er dybt imponeret over den indsats, danske landmænd har ydet for at nå i mål. Vi er så tæt ved målstregen ad frivillighedens vej, at det kun er nødvendigt at etablere en lille smule ekstra efterafgrøder. Det illustrerer jo, at de, der har den første og største interesse i at passe godt på vores jord, er dem, der lever af den, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen.  

Han vil i den forbindelse gøre hvad der er muligt for at mindske det administrative bøvl for landmændene. Blandt andet vil det være muligt for landmænd at bruge mindre kvælstof i stedet for at udlægge efterafgrøder. 

- Jeg ved, at nogle landmænd selvfølgelig helst ville være fri for at blive mødt af et obligatorisk krav, men det var desværre nødvendigt for at vi kan være trygge ved at vores vandmiljø ikke lider overlast. Nu gør vi hvad der er muligt for at mindske bøvlet for de landmænd, der skal udlægge de ekstra efterafgrøder, siger Jakob Ellemann-Jensen. 

Efterafgrødeordningen er lavet for at sikre imod en negativ effekt som følge af de lempelser, der blev besluttet med Fødevare- og landbrugspakken. 

Efterafgrøderne skal udlægges i bestemte områder, hvor det konkret er vurderet, at der er behov.  

Fra næste år indføres den målrettede regulering, som også skal sikre et forbedret vandmiljø. Med målrettet regulering kan landmændene anvende efterafgrøder og en række andre virkemidler til at opnå miljømålene. Dette skaber forbedrede muligheder for, at landmændene kan indfri miljømålene frivilligt. 

Landbrugsstyrelsen vil hurtigst muligt offentliggøre de detaljerede oplysninger om, hvor det obligatoriske krav præcist vil blive indført, samt andre relevante oplysninger til de berørte landmænd.  

Læs også