bannerPos

Styrelse tager skridt til forenklet kvælstofregulering

Hvis det kommende pilotprojekt med mål for biomasse på markerne bliver en succes, kan der i fremtiden være færre marker med efterafgrøder som på billedet her.

AF: HENNING K. ANDERSEN

JOURNALIST
14-02-2020 09:51
Landbrugsstyrelsen går snart i gang med at prøve at videreudvikle og forenkle kvælstofreguleringen. Nu søger styrelsen hjælp fra landmænd med pionerånd til et pilotprojekt.

Kan et enkelt krav om produktion af biomasse hos landmænd erstatte regler og frister for pligtige- og husdyr-efterafgrøder? Det vil Landbrugsstyrelsen i gang med at undersøge i løbet af foråret. 

Derfor er styrelsen, i samarbejde med Landbrug & Fødevarer, klar til at teste, om et fastsat niveau af biomasse på markerne er et lige så effektivt middel mod kvælstofudvaskning som traditionelle efterafgrøder. Nu leder styrelsen så efter deltagere til projektet.

- Vi leder efter ti landmænd, der brænder for at udvikle mulighederne for kvælstofregulering, så det bliver mere fleksibelt for landbruget. Så hvis man sidder derude med en interesse for ny teknologi og en lyst til at bruge den på nye måder i marken, skal man skynde sig at sende en ansøgning herind, siger enhedschef i Landbrugsstyrelsen Steen Bonde.

Som deltager skal man være klar på at være med i projektet i to år frem. Til gengæld bliver man  fritaget fra de almindelige regler og frister om at etablere pligtige og husdyrefterafgrøder i de to år, som projektet løber. Samtidig  får deltageren større frihed til selv at vælge, hvilke planter man vil have på markerne i efteråret, så længe de når at udvikle sig godt nok.

Målet er større fleksibilitet

Formålet med pilotprojektet er at skabe større fleksibilitet for landmænd i hele Danmark.Efter projektets afslutning i december 2021, vil Landbrugsstyrelsen vurdere, om reglerne for pligtige og husdyrefterafgrøder kan ændres.

- Det er vigtigt, at vi får undersøgt, hvordan ny teknologi kan understøtte en miljøvenlig produktion samtidigt med, at landmændene får langt større fleksibilitet og flere valgmuligheder. Og med fremrykningen af den målrettede regulering, så haster det akut med at erfaringerne fra den slags projekter hurtigt kommer ud at virke, siger viceområdedirektør for Vand & Natur i Landbrug & Fødevarer Anders Panum Jensen.

Pilotprojektet er en del af partnerskabet om præcisionslandbrug mellem Miljø- og Fødevareministeriet og Landbrug & Fødevarer.

Årsmøde med markvandring og et kig i kemiskabet

Med respekt for og under hensyntagen til Corona-situationen blev årsmødet i Deltidsudvalget under Landboforeningen Limfjord flyttet ud, og blev afholdt i maskinhuset hos udvalgsmedlem Povl Lund i Lødderup på Mors med gode indlæg og god spørgelyst og debat.

Økologien blomstrer, og væksten fortsætter

Fremtiden ser lys ud for produktion og forbrug af dansk økologi, og samtidig kommer der for alvor skub i eksporten de kommende år. Det viser en ny prognose fra Landbrug & Fødevarer på baggrund af virksomhedernes forventning til økologimarkedet frem mod 2025.

Semler Agro klar med nyt banebrydende udlejningskoncept

Som de første i Danmark tilbyder Semler Agro sæsonleje af nye landbrugsmaskiner på halvårsbasis. Det nye udlejningskoncept skal hjælpe de danske landmænd med at levere bedst muligt i takt med markedets omskiftelige behov og i perioder med spidsbelastning.

Rotation i ejerkredsen hos Brdr. Holst Sørensen

Pr. 1 juli trådte Christian Petersen ind i ejerkredsen af virksomheden Brdr. Holst Sørensen A/S i Obbekær.

Tysk lovgivning kan ramme dansk eksport

Tyskland har fredag vedtaget en række forslag til nye lovkrav for sohold. Seges Svineproduktion og Landbrug & Fødevarer meddeler, at de nye regler forventes at få betydning for danske soholdere.

- Vi får fjernet vores værdier uden kompensation

Langelandsk mælkeproducent ramt af urimelig lovgivning med ammoniakkrav ved modernisering af bedriften.

Mobil melfabrik rykker ud til økologiske landmænd

Økologiske landmænd kan nu løfte værdien af deres korn ved at få malet deres eget korn til mel ude på gårdene og pakket i poser til videresalg.

Uændret notering for Nord-West

I dag er Nord-West noteringen fortsat uændret, men den vil sandsynligvis falde med 6 euro (45 kr.) i næste uge. Den største udfordring er fortsat den midlertidige lukning af Tönnies-slagteriet i Rheda-Wiedenbrück, som lige blev forlænget med yderligere to uger til den 17. juni. Det er imidlertid usikkert, om der kommer yderligere udsættelser, og når slagteriet må åbne igen, så vil det sandsynligvis ikke være hele slagteriet, men kun dele af slagteriet i første omgang.

Mekanisk alternativ kan løse kartoffeludfordringer

Mekaniske kartoffelaftoppere fra hollandske Baselier kan klare den udfordring, som kartoffelavlere har, efter udfasningen af Reglone til nedvisning.

Ny såteknik fra Horsch

Der er nyt liftophængt såteknik på vej fra Horsch i 6 meters arbejdsbredde. De nye såmaskiner findes i to versioner, Taro 6 SL og 6 HD og er begge ”rene” såmaskiner uden nogen form for jordbearbejdning indbygget. Begge Taro enheder skal typisk kombineres med en Horsch Partner FT fronttank 4.
Side 1 af 1872 (37427 artikler)Prev1234567187018711872Next