Sjældent kvægbrug til salg på Møn

Der er kun fem kvægbrug tilbage i drift på Møn. Nu er et af dem blevet sat til salg for 54,3 millioner kroner.

I 1976 var Møn i det østlige Danmark en ø med masser af landbrug, og især kvægbrug. Dengang var der 51 ejendomme med køer plus opdræt. Men som i så mange andre dele af Danmark har man i den grad mærket til strukturudviklingen i landbruget, og i dag er der blot fem kvægbrug tilbage.

Nu er et af dem blevet sat til salg. Det drejer sig om ejendommen Oregårdsvej 1 ved Stege med et samlet areal på 207 hektar, hvoraf 197 hektar er veldrænet agerjord. Selve stuehuset er blevet renoveret i flere tempi, og som det fremgår af billederne, er der tale om en meget velholdt ejendom.

Hele herligheden er blevet udbudt for 54.363.800 kroner via Nybolig Landbrug Berg Risager. Og det har ikke skortet på opmærksomhed omkring gården, fortæller mægleren.

- Der har været rigtig stor interesse for den, siger Berg Risager.

Håber på førstegangsetablering

Ejeren, der er blevet 73 år, ønsker at gå på pension, fortæller mægleren. Men han håber på, at en ny generation kan overtage driften.

- Både sælgeren og vi går meget stærkt efter, at landbruget ikke skal nedlægges, men i stedet afsættes, måske med en ung landmand i driften. Han ser gerne en førstegangsetablering på ejendommen, fortæller Berg Risager.

En eventuel ejer vil have visse muligheder for at udvide bedriften. Det er en af de fordele, der kan være ved at have landbrug på Møn, siger mægleren.

- Det er en super ejendom for den kræsne køber. Der er rigtig gode udvidelsesmuligheder på Møn. Jordpriserne er ikke helt så høje, som de for eksempel er på Lolland-Falster, og samtidig er staldanlægget også meget godt fremtidssikret, siger Berg Risager.

Gode udvidelsesmuligheder

Også staldanlægget giver mulighed for at udvide.

- Man kan godt have flere køer deri. Så skal man bare have lidt mere plads til ungkreaturerne eller køre med kønssorteret sæd, så man kun får det avlsmateriale, man skal bruge, og så kan man jo komme af med resten, lyder det fra Nybolig Landbrug-mægleren.

Kvægbesætningen består af 205 køer plus opdræt. Udover stuehuset hører der en løsdriftsstald, en ungdyrstald, en halmlade, en foderlade til kraftfoder, bilgarage, depotrum og et plansiloanlæg, der er opdelt i tre rum til ejendommen.

Læs også