Trods brexit: Stadig usikkerhed om landbrugseksport til UK

Selv om det nu ligger fast, at Storbritanniens brexitaftale med EU træder i kraft, når briterne forlader EU den 31. januar næste år, er det stadig usikkert, hvordan handelsvilkårene bliver mellem parterne på længere sigt.

Storbritannien forlader EU den 31. januar 2020. Det ligger fast, efter at Boris Johnson og hans konservative parti vandt en overbevisende sejr ved torsdagens britiske parlamentsvalg, og sidder fremover på 364 ud af parlamentets 650 pladser. Dermed kan premierministeren få stemt den aftale igennem i underhuset, som blev forhandlet på plads tidligere i 2019.

Trods klarheden om en skilsmisseaftale er det stadig usikkert, hvordan vilkårene for dansk landbrugseksport er i fremtiden. Det siger cheføkonom hos Landbrug & Fødevarer, Frank Øland.

- Nu ved vi, at Brexit bliver en realitet, men usikkerheden om de fremtidige handelsvilkår er desværre ikke forsvundet. Storbritannien vil fortsat være et af fødevareklyngens vigtigste eksportmarkeder, selv om det nu står klart, at briterne endegyldigt forlader EU, siger Frank Øland.

Frihandel

Brexitaftalen betyder, at EU og UK har frihandel, indtil en permanent handelsaftale mellem parterne er på plads, hvilket mindst vil gælde for hele 2020, og formentlig også ind i 2021.

- Vi ved ikke, hvordan den fremtidige handelsaftale kommer til at se ud. Vi forventer, at de fleste fødevarer fritages for told, eller at toldsatserne bliver meget lave. Den store udfordring for danske fødevareproducenter er ikke toldsatserne, men derimod at det bliver mere kompliceret at eksportere til Storbritannien. Der skal laves eksportcertifikater, der vil være øget toldkontrol, og standarder kan afvige. Samtidig kan der komme øget konkurrence fra tredjelande (lande udenfor EU, red.), siger cheføkonomen.

Han vil ikke afvise, at noget af eksporten fra den danske fødevareklynge kan havne andre steder end på de britiske øer.

Usikkerhed

- Det er svært at vurdere, hvor hårdt brexit kommer til at ramme fødevareklyngen. Administrative byrder og øget konkurrence kan medføre at eksport for et par milliarder vil søge mod andre eksportmarkeder, lyder det fra Frank Øland.

Fødevareklyngen eksporterer varer til Storbritannien for 12,5 mia.kr. om året. Det gør Storbritannien til fødevareklyngens tredjevigtigste eksportmarked efter Tyskland og Sverige. EU har frihandelsaftaler med blandt andet Japan, Vietnam, Canada og Sydamerika, hvilket kan spille ind på fødevareeksporten.

henning@effektivtlandbrug.dk
telefon +45 61 20 96 66

Læs også