Solcelleparker går til kamp mod biodiversitetstab

Better Energy har anlagt en solcellepark, der demonstrerer, at solenergi kan understøtte den langsigtede udvikling af biodiversitet.

En rapport viser, at solcelleparker understøtter den langsigtede udvikling af biodiversitet.

Anlægges solcelleparker i samspil med den lokale natur, kan det både øge værdien af jorden, øge den biologiske mangfoldighed samt den vedvarende energiproduktion, lyder det fra energiselskabet Better Energy.

- Sammen med biodiversitetseksperterne fra virksomheden Habitats har vi designet miljømæssige nedslagspunkter i flere af vores solcelleparker. Vores samarbejde med Habitats er født ud af en ide om at bruge solcelleparker til at forbedre miljøkvaliteten på arealerne, skriver selskabet i en pressemeddelelse.

En ny undersøgelse udarbejdet af Habitats viser, at tiltag på Better Energys solcellepark i Blangslev i Sydsjælland ifølge selskabet har bidraget ganske betydelig til biodiversiteten.

Positive erfaringer

På baggrund af disse erfaringer vurderer Habitats, at graden af andelen af biodiversiteten går fra næsten nul før anlæggelse af solcelleparken, til omkring 20 procent efter anlæggelse, cirka 25 procent efter fem år, og i bedste fald helt op til 60 procent over 30 år.

- Jo større areal, vi forvalter, desto større gavn, kan vi gøre, lyder det fra Better Energy, der tilføjer:

- Vi har nu både belæg for, at vores solcellepark i Blangslev yder et stort bidrag til biodiversiteten i området og en skalerbar model til vores arbejde med CO2-reduktioner og biodiversitetsbeskyttelse.

Win-win-situation

- Vores projekt i Blangslev var et pilotprojekt, der viser, hvordan solcelleparker kan skabe endnu bedre betingelser for vilde dyr og økosystemer. Nu har vi belæg for at opskalere vores løsning til andre solcelleparker, forklarer Rasmus Lildholdt Kjær, administrerende direktør i Better Energy.

Dokumentationen for resultaterne er kommet i stand via den nye Biological Diversity Protocol (BD Protocol) fra Biodiversity Disclosure Project (BDP), der dokumenterer effekten ved at bygge solcelleparker, der anlægges sammen med biodiversitetstiltag.

- Solceller er den eneste vedvarende energiteknologi med et positivt miljømæssigt fodaftryk. En solcellepark gør elnettet grønnere, og er fri for menneskelig forstyrrelse i dets levetid, hvilket gør det muligt for jorden, at hvile og plante- og dyreliv kan dukke op. Det er en velunderbygget win-win-situation, siger Rasmus Lildholdt Kjær.

Læs også