Gasledningskritik blev stemt ned

Region Sjælland vil ikke udtale kritik af den planlagte gasledning på Sydhavsøerne, som Enhedslisten, SF og de Radikale ellers havde lagt op til.

Planerne om at anlægge en gasledning fra Sydsjælland over Falster til Lolland har skabt debat i lokalområdet. Men der er fortsat opbakning til planerne, både på Folketings- og lokalt niveau.

Enhedslisten, SF og De Radikale har ellers forsøgt at få opbakning til kritik af planerne på et møde i Region Sjælland, og ville samtidig have regionen til at droppe planerne om at koble sygehusvaskeriet i Nykøbing Falster på gasledningen. 

De tre partier har længe slået på tromme for, at gasledningen vil modarbejde den grønne omstilling, og at ledningen i stedet vil fremme brugen af sort energi.

Men efter en afstemning stod det klart, at der ikke var opbakning til kritikken. Og ifølge den socialedemokratiske regionsrådsformand, Heino Knudsen, holder det ikke i byretten, at planerne går imod den grønne omstilling. 

Han henviser blandt andet til planerne om at opføre biogasanlæg på Sydhavsøerne, og at ledningen kan skabe udvikling på øerne.

- Vi skal skabe vækst og gode vilkår overalt i regionen. Der er det helt afgørende, at vi får de bedste udviklingsmuligheder på Lolland-Falster. Og vi kan se de investeringer, der er på vej i blandt andet Power-to-X, at det er en god idé. Det er 400 nye arbejdspladser. Så der er et flertal, der klart støtter, at det er den rigtige udvikling for Region Sjælland og Lolland-Falster, siger Heino Knudsen til Folketidende.

Planerne om etablering af gasledningen og biogasproduktion på øerne går frem efter planen. I december fik Nature Energy §25-tilladelse og miljøgodkendelse af Lolland Kommune til et stort biogasanlæg i Stokkemarke, der skal være med til at levere gas til Nordic Sugars to fabrikker på Sydhavsøerne.

Læs også