Energinet har indgået et samarbejde med polske Gaz-System om grøn omstilling og øget produktion af energi, blandt andet biogas, i halen på Baltic Pipe-aftalen.
Onsdag mødtes statslige repræsentanter fra Polen og Danmark i København. Det skete blandt andet for at markere færdiggørelsen af Baltic Pipe-forbindelsen, men samtidig blev der også indgået en aftale mellem danske Energinet og det staslige polske Gaz-System om et nyt samarbejde hen over Østersøen.
Det skal sætte fart på den grønne omstilling og yderligere sikre energiforsyningen.
Aftalen følger ligeledes en politisk fælleserklæring fra august 2022, hvor Østersø-landene Polen, Sverige, Finland, Tyskland, Estland, Letland, Litauen og Danmark efter energikrise og krig i Ukraine enedes om at samarbejde tættere om energiforsyning og udvikling af grøn energi.
- I Energinet og Gaz-System vil vi nu bygge videre på de gode erfaringer fra Baltic Pipe-projektet og fokusere på at accelerere CO2-reduktion med grønne gasser og forstærke den regionale gasforsyningssikkerhed, siger Thomas Egebo, administrerende direktør i Energinet.
Massiv landmandsinteresse for nyt biogasanlæg
Biogas i fokus
Danmark er verdensførende i andelen af biogas i gassystemet samt i produktion af grønne gasser. Polen har gode muligheder for at opbygge en stor produktion af grøn gas og dermed også bidrage til de fælles EU-mål i Europa-Kommissionens plan REPower EU, som blev vedtaget efter Ruslands invasion af Ukraine.
Et af målene i REPower EU er at øge produktion af biogas signifikant for at fremme grøn omstilling og sikre uafhængig energiforsyning. Dansk produceret grøn gas skal med samarbejdsaftalen lettere kunne flyde fra Danmark til Polen.
Derudover skal Polen hjælpe Danmark med viden om brint og brintinfrastruktur, hvor Polen er den tredjestørste producent i Europa. I fremtidens grønne energisystem kan grøn brint lavet af strøm fra vind og sol komme til at spille en helt afgørende rolle – både til fremtidens grønne brændsler der erstatter olie og gas, og til at sikre den helt nødvendige balancering af elsystemet. Med Danmarks massive udbygning af vind og sol ventes store brintanlæg de kommende år at skyde op, og derfor er der brug for viden om brintinfrastruktur, transport af brint med mere.
Millioner skal sætte fut i pyrolysen
Baltic Pipe
Endelig er Energinet og Gaz-System enige om at sikre energiforsyningen i Polen og nabolande bedst muligt, blandt andet ved at udnytte kapaciteten i Baltic Pipe-ledningen mest optimalt.
- Jeg er stolt over, at vi i Energinet og Gaz-System fik færdiggjort Baltic Pipe-forbindelsen inden vinteren sidste år. Målet med Baltic Pipe-projektet har været at sikre bedre forsyning, og 2022 viste sig at blive et år, hvor Polen og Østeuropa havde mest brug for nye forsyningsveje. Nu vil vi sætte yderligere skub i samarbejde og presse på for endnu mere stabil forsyning og grøn omstilling, siger Thomas Egebo.
Albertin Chludzi, administrerende direktør i polske Gaz-System, er enig:
- Sammen med Energinet har vi leveret Baltic Pipe, som er nøglen til Polens energisikkerhed. Det er vores opgave som national gastransmissionsoperatør at sikre kontinuiteten i naturgasforsyningen gennem rørledning, men vi ser også frem mod nye energikilder. I tråd med målsætningerne i EU's klimapolitik ønsker vi at bidrage til at reducere CO2-intensiteten af den europæiske økonomi. Dette »Memoramdum of Understanding« sætter begge vores virksomheder i stand til at tage koordinerede skridt for at udvikle et regelsæt og implementere tekniske løsninger for transport af bionaturgas og brint, siger Albertin Chludzi..
Konkret skal en række arbejdsgrupper de kommende år dele viden på tværs af Gaz-System og Energinet og arbejde på at fremme biogas, brint og sikker forsyning.