Landmænd hjælper Nordals nærmere klimavision

Takket være store mængder halm fra en række landmænd kan Sønderborg Forsyning nu slukke for sine gasfyrede varmeværker. Dermed er regionen et skridt nærmere visionen om at være CO2-neutral i 2029.

Et nyt halmfyret varmeværk har siden sommer leveret stabil varme til borgerne på Nordals. Halmen kommer fra sønderjyske bønder og rummer så meget energi, at Sønderborg Forsyning nu kan erstatte sine seks naturgasfyrede varmeværker med et enkelt halmfyret værk i Nordborg.

Det halmfyrede varmeværk har patenteret forbrændingsteknologi, som ikke bare gør varmen billigere, men også skærer 350.000 ton af CO2-udledningen. Dermed er forsyningsselskabet kommet et skridt nærmere målsætningen om, at forbrugerne i regionen skal erstatte individuel opvarmning baseret på fossile brændsler med ikke-fossil opvarmning.

- Vi har leveret varme fra halm kontinuerligt siden maj. Det er et klart tegn på, at det nye varmeværk er taget godt i brug, fortæller Jens Nansen Poulsen, der er projektleder hos Sønderborg Forsyning.

Det nye varmeværk har et minimalt driftsbehov, fordi det er fuldautomatisk lige fra indføjningen af halm til udtag af aske. Det kan køre op til 72 timer uden medarbejdere til stede, så han og de øvrige medarbejdere i stedet kan styre det fra forsyningsselskabets driftscentral eller hjemmefra.

Udnytter spild

Halmværket er leveret i totalentreprise af danske Linka Energy, som har specialiseret sig i at udnytte lokale ressourcer i fremtidssikrede energiløsninger. Halmen, som giver varme til tusindvis af boliger, bliver nu til gødning efter afbrændingen.

Linka Energy har udviklet flere af de unikke anlæg, som gør værket til en god investering og ser det som et eksempel på fremtidens energiteknik.

- Vi har bygget 15 af den her type halmfyrede varmeværker før, så det er bygget på vores tekniske knowhow og internationale erfaring. Alting er faldet i hak. På trods af Corona og den vådeste vinter i mands minde er vi gået fri af forsinkelser takket være det gode samarbejde. Det skyldes ikke mindst det gode samarbejde med bygherren, fortæller Jan Dahl Madsen, projektleder hos Linka Energy.

Også i de kommende år vil Linka Energy være energipartner på projektet for at sikre en succesfuld indkøring af varmeværkets 10 MW store kedel, som kan opvarme boliger i blandt andet Nordborg og Havnbjerg. Når vi igen oplever meget kolde vintre, har forsyningsselskabet sikret sig retten til at købe overskudsvarme fra Danfoss’ egen gaskedel.

hka
 

Læs også