Ko-toiletter og kalveovervågning

Årets eneste guldmedalje på Eurotier tilfaldt et hollandsk kotoilet, mens velfærdsprisen gik til tysk kalveovervågning.

På EuroTier, som i år var corona-forvist fra messehallerne i Hannover til at foregå på en online-platform i denne uge, blev der traditionen tro uddelt medaljer til nye og innovative produkter – de såkaldte Innovation Awards.

Årets eneste guldmedalje tilfaldt hollandske Hanskamp AgroTechs CowToilet, der ved opsamling af køernes urin både reducerer ammoniakfordampningen med omkring 50 procent og sikrer renere gulve i kostalden, som i sidste ende giver bedre velfærd og færre klovproblemer.

Systemet består af en foderstation og et anlæg til opsamling af urin.

Ved endt fodring bliver koen koens tisserefleks stimuleret og urinen samlet, inden den rammer gulvet.

- På hidtil uset intelligent manér, opsamler Hanskamp CowToilet urinen direkte fra koen uden at stresse dyret, lyder det i beskrivelsen.

Udover klimagevinst og dyrevelfærd giver separationen af urin og kolort mulighed for mere målrettet brug i både gødsknings- og biogas-øjemed.

Kalveovervågning

En infrarød sensor, der holder øje med de enkeltopstaldede kalve og kan give besked om tegn på sygdom op til tre dage før, end de normalt vil blive opdaget.

Firmaet Futuro Farming står bag overvågningssystemet, der er blev kåret som årets vinder af The Animal Welfare Award 2021 på EuroTier. Prisen bliver uddelt af den tyske arrangør DLG i samarbejde med den tyske sammenslutning af praktiserende dyrlæger.

- Systemet til tidlig opdagelse af sygdomme hos kalve er baseret på en præcis, energibesparende og frem for alt ikke-invasiv infrarød sensor. Den aflæser kalvens adfærdsmønster. Sensor-dataen bliver straks evalueret via kunstig intelligens og der bliver lavet en prognose for potentielle sygdomme under udvikling. Informationen er tilgængelig for landmanden direkte via en app og en onlineplatform, står der i beskrivelsen på EuroTier.

Overblik

Udover notifikationer i realtime giver systemet også mulighed for historisk overblik for det enkelte dyr, så man eksempelvis kan se, om sygdomme i kalvetiden kan være en forklaring, hvis koen ikke yder som forventet.

Udover The Animal Welfare Award modtog Futuro Farmings kalveovervågning også en af de i alt syv sølvmedaljer ved EuroTiers Innovation Awards.

Her var der blandt andet også blevet plads til en integreret brix-måler til Holm & Laues automatisk foderanlæg til kalve, CalfExpert, mens det franske firma Bioret også fik en sølvmedalje for sit gulvsystem til at separere urin og afføring i kostalden.

christian@landbrugnord.dk
telefon +45 61 20 96 68

Læs også