Overvågning redder lam i læmmeperioden
Mange ting går op i en højere enhed i en succesfuld læmning. Fødslen foregår uden besvær for fåret og lammene fødes med gennemsnitlig 20 - 40 minutters mellemrum. De nyfødte lam rejser sig inden for de næste få timer, finder frem til patten og indtager den vigtige råmælk.
I de første 30-60 minutter efter fødslen knytter fåret og dets lam et stærkt bånd, som er meget specielt for får. Og som har betydning for at moderfåret konstant holder øje med sine lam i flokken.
- Det første store spørgsmål når fødslen nærmer sig er, om der er behov for aktiv fødselshjælp: Hvornår skal man gribe ind og hvornår skal man blot være tålmodig og lade tingene gå sin gang? Et par pejlemærker, når man bør gribe ind er: Èn time efter vandkalven er synlig og fårets fødsel er gået i stå og to timer efter at noget af lammet er synligt og fåret er gået i stå. Der skal altid gribes ind, når kun hovedet er synligt, eller to forben, men intet hoved.
Sådan siger Cathrine Erichsen. Hun er dyrlæge og med i Team Fårerådgivning.
Hold øje med mistrivsel hos lam
Det andet store spørgsmål for fåreavleren handler om at skelne et lam i trivsel fra et lam som ikke er - og som har brug for hjælp til at die.
Et lam i mistrivsel står med krummet ryg og med indfaldne flanker. Det vil eventuelt bræge meget og generelt være sløvt, siger Cathrine Erichsen og opfordrer til, at man gør det til en vane om morgenen, at vække lammene et efter et.
- Står de op, ryster sig, strækker sig, gaber og typisk løber hen til patten, så er de veltilpasse. Er man i tvivl om lammet har fået nok at drikke, så tag lammet op i forbenene og tjek om maven buler ud og får en pæreform, siger dyrlægen.
Ved yderligere tvivl kan man også vælge at veje lammet regelmæssigt, for at tjekke at det tager på i vægt.
Cathrine Erichsen understreger, at man selvfølgelig også skal undersøge, om fåret overhovedet har mælk og have råmælkserstatning på lager, pulver eller udmalket fra et andet får, hvis det bliver nødvendigt.
Temperatur kan tjekkes
Termometeret er et vigtigt redskab for fåreavleren i denne tid til at tjekke om svage lam er underafkølet. Dette er tegn på, at det ikke har fået mælk. Normaltemperaturen hos får er på 38.5-39.5, og små lam kan have op til 40 grader uden at det anses for feber.
- Et lam med temperatur på over 37 grader må godt få supplerende råmælk i sonde på 50-100 milliliter. Et lam med en kropstemperatur på under 37 grader skal opvarmes med det samme, i en varmekasse eller med gulvvarme på badeværelsesgulvet. Først når det har en temperatur på 39 grader, må det få råmælk i sonde, lyder det.
Cathrine Erichsen minder om, at man husker at lukke får og lam samlet på græs og ikke i hold. Det mindsker risikoen for at lammene bliver inficeret med coccidiose.
Genetik og trivsel
Forskning har vist, at der er genetik i trivsel.
- Det er derfor en rigtig god ide at notere sig hvilke lam, som kom op hurtigt og fandt patten i forhold til dem, der havde brug for hjælp eller blev til flaskelam. Det er de hurtige lam i god trivsel som senere hen selv vil få lam i god trivsel, siger Cathrine Erichsen.
Hun opfordrer til, at man kan holde sig orientere sig om sæsonaktuelle emner via Team Fårerådgivnings løbende webinarer.