Gebyrer stryger i vejret: Svineavler skulle pludselig betale tre millioner mere om året

Kontrolgebyrer og overimplementering spænder ben for svineeksporten, lyder det fra brancheorganisation i et debatindlæg i Altinget.

Foto: Arkivfoto Lisbeth Hommelhoff, sekretariatschef i SamMark, råber vagt i gevær i forhold til stigende kontrolgebyrer og dansk overimplementering af regler fra EU.

Den danske svineproduktion hæmmes mere og mere af stigende kontrolgebyrer og af, at de danske myndigheder overimplementerer EU-regler, skriver Lisbeth Hommelhoff, sekretariatschef i brancheorganisationen SamMark, i et debatindlæg i Altinget.

- Omkring 28.850.000.000 kroner eksporterede Danmark for i levende grise- og svinekød i 2020. Det er et beløb, der svarer til 4,1 procent af den samlede danske eksport i samme år.

- Det er svimlende høje beløb, men det er en branche, der ikke oplever at blive taget seriøst hos fødevareminister Rasmus Prehn (S) og embedsværket, skriver Lisbeth Hommelhoff, der protesterer over uklare regler, flere gebyrer og afgifter til Fødevarestyrelsen, når de er på kontrol.

- Ikke afgifter, fordi noget er galt, men afgifter alene for at blive kontrolleret. Det drejer sig om mange millioner, understreger hun, og senere i indlægget tilføjer hun:

Steget fra fire til syv millioner

- Flere af vores medlemmer i SamMark har oplevet gebyrer, der stiger med millioner. Det er afgiftsstigninger som disse, der kan tvinge svineproducenter til at dreje nøglen om.

Hun giver et eksempel på en svineavler fra Viborg, der på blot ét år gik fra at betale fire millioner kroner om året i kontrolafgifter til at skulle betale syv millioner kroner for det samme.

Læs også