Danpo, Rose Poultry og Landmeco: Forbrugerne vil have mere kyllingekød - men der mangler kyllinger
Forbrugernes ønske om at købe kyllingekød er markant stigende, og den positive udvikling betyder, at der ganske enkelt er mangel på kvadratmeter til produktion af de langsomt voksende slagtekyllinger.

Verden efterspørger i stigende omfang fjerkrækød. Det mærker hele den danske fjerkræbranche. Arkivfoto
Hos Landmeco, som er producent af udstyr til fjerkræproduktion, oplever Hans Klemmensen, salgsansvarlig for det danske marked, de positive vinde og den stigende interesse for kyllinger.
- De meldinger, vi får fra landmændene, er, at der er så stor efterspørgsel, at der lige nu ikke er kvadratmeter nok at producere på. Det er især de langsomt voksende kyllinger, siger Hans Klemmensen og fortæller samtidig, at det ikke kun er meldinger fra de eksisterende fjerkræproducenter, der er med til at tegne en positiv udvikling.
- Jeg bliver af og til kontaktet af landmænd, der har planer om at lægge om fra griseproduktion, kvægbrug eller planteavl til kyllingeproduktion. Det bekræfter bare min oplevelse i, at flere og flere landmænd tror på, at der er en god fremtid inden for produktion af slagtekyllinger.
Virkelig fart på i 2025 og 2026
Rune Thomsen, kollega til Hans Klemmensen hos Landmeco, oplever lignende meldinger, når han snakker med landmænd i sit netværk.
- Når vi kigger ind i 2025 og 2026, tyder alt på, at der virkelig bliver fart på, og det gælder både for byggeri af nye stalde og renovering af eksisterende stalde, siger han.
Både Rune Thomsen og Hans Klemmensen er sikre på, at Landmeco er klar til at levere og servicere de landmænd, der enten skal udvide, renovere eller lægge om til produktion af slagtekyllinger.

Både Rose Poultry og Danpo ser ind i, at alle prognoser viser, at forbruget af kylling vil stige i både Danmark og Europa de kommende år.
Mere end at sælge fjerkræudstyr
For Hans Klemmensen er det vigtigt at understrege, at for ham og Landmeco handler det om meget mere end sælge fjerkræudstyr.
- Både Rune og jeg har arbejdet hos landmænd med kyllinger. Den erfaring, vi har opnået, vil vi selvfølgelig stille til rådighed i forhold til landmændene. Sagt på en anden måde er vi klar til hjælpe den enkelte landmand, og det er lige fra opstart til at levere vores knowhow til at skabe kontakt til de slagterier, der skal aftage kyllingerne, siger Hans Klemmensen.
De unge vælger kylling til
Hos et af Danmarks kyllingeslagterier, Rose Poultry, er meldingen fra direktøren for levende dyr, Brian Lauridsen, at alle prognoser viser, at forbruget af kylling vil stige i både Danmark og Europa de kommende år.
- Vi ser en rigtig god udvikling, når det handler om langsomt voksende kyllinger. Derfor kigger vi også både efter nye producenter og eksisterende producenter, der er interesseret i at udvide. For det er sådan, at skal vi følge forbrugernes stigende krav om kød fra langsomt voksende kyllinger, skal landmanden ganske enkelt have flere kvadratmeter til rådighed, forklarer Brian Lauridsen.

Fjerkræbrancen oplever en stigende interesse for at spise kylling, og dermed mangler der kvadratmeter at producere på. Arkivfoto: Tenna Bang
Hans vurdering er også, at den stigende interesse i at spise kylling ikke er noget, der vil være ændre sig.
- Det, vi ser hos Rose Poultry, er, at flere og flere unge vælger kylling til. Og det er altså de unge, der i høj grad sætter dagsordenen. Samtidig er det også et faktum, at i forhold til påvirkninger på klimaet og miljøet er kylling bare et af de bedste kødvalg, siger direktøren.
Øget interesse fra landbruget
Fjerkræslagteriet Danpo oplever også at interessen for kyllinger er stigende.
- Danpo oplever øget interesse fra landbruget om at skifte over til kyllingeproduktion og er populært sagt på jagt efter flere landmænd og flere kvadratmeter. At arbejde med kylling kræver markant mindre personale for at passe dem godt. Danpo står klar med tilskud til nybyg og/eller ombygning, og hvis man har lyst til at arbejde med kyllinger, er der masser af rådgivning, oplæring og støtte at få som ny producent til Danpo, siger Tommy Dideriksen, chef for Danpos levende dyr.

Rune Thomsen (tv.), International Sales Support, og Hans Klemmensen, salgsansvarlig for Danmark, Landmeco, oplever at der kommer fuld fart på kyllingebranchen i 2025 og 2026. Pressefoto
- Når vi kigger ind i 2025 og 2026, tyder alt på, at der virkelig bliver fart på, og det gælder både for byggeri af nye stalde og renovering af eksisterende stalde.
Hans Klemmensen, Landmeco