Newcastle Disease fundet i Næstved

Fødevarestyrelsen har fundet den alvorlige fjerkræsygdom Newcastle Disease i blandt andet duer i en kolonihaveforening i Næstved.

Fødevarestyrelsen har aflivet i alt cirka 1.100 duer, høns og andre prydfugle fra en kolonihaveforening på Ålestokkevej i Næstved.

Det sker efter, at analyseresultater fra Statens Serum Institut viste, at der er Newcastle Disease blandt dyrene. Prøver blev indsendt, da der i dyreholdet blev konstateret usædvanligt mange syge og døde duer. Det er første gang siden 2005, at myndighederne finder fjerkræsygdommen i Danmark.

Kolonihaveforeningen tæller i alt 23 medlemmer med både duer, hobbyhøns og andre prydfugle. Også duer på en anden adresse i området er ramt. Newcastle Disease er dødelig for de fleste arter af fjerkræ og fugle, men ikke farlig for mennesker, heller ikke hvis man spiser æg eller kød fra smittede dyr.

Risiko for eksporten

I fjerkræerhvervet er det obligatorisk at vaccinere mod Newcastle Disease, så hos Fødevarestyrelsen er dyrlægerne ikke bekymret for, at sygdommen spreder sig til landets store hønse- og kalkunfarme, sådan som det har været tilfældet med fugleinfluenza.

- Men i kolonihaveforeningen i Næstved skal alle fugle aflives. Af hensyn til dyrevelfærden og af hensyn til eksporten, understreger Fødevarestyrelsen, og tilføjer:

- Udbruddet med Newcastle Disease betyder desværre, at vi risikerer, at lande uden for EU lukker for blandt andet importen af danske æg og fjerkræ i minimum tre måneder. Det betyder tabte eksportindtægter for erhvervet i millionklassen, forklarer Mette Kirkeskov Sie, veterinærchef i Fødevarestyrelsen.

Restriktioner

Fødevarestyrelsen har oprettet 3-kilometers beskyttelseszoner og 10-kilometers restriktionszoner rundt om henholdsvis kolonihaveforeningen og den anden smittede adresse.

Inden for zonerne gælder blandt andet:

Det er forbudt at sælge og flytte æg, høns og andre fugle, med mindre man får en særlig tilladelse fra Fødevarestyrelsen.

Ejerne af fjerkræ og fugle skal holde dyrene isoleret og beskyttet mod kontakt til andre dyr, herunder vilde fugle.

Alle fjerkræejere i 3 km-zonerne skal desuden registrere deres fugle på landbrugsindberetning.dk.

Læs også