Juleanden hentes ved Hesselager

Julebordets andesteg er eftertragtet. Det mærker den østfynske fjerkræproducent Kurt Qvistgaard, der driver gårdbutikken Andtiljul.dk i Bøsøre ved Hesselager.

I år er det syvende sæson, at Kurt Qvistgaard opdrætter ænder med henblik på salg fra egen gårdbutik til alle de kunder, der ønsker en økologisk Mortensand eller en and til julebordet.

- Vi har 2.500 ænder på en sæson nu. Det er et fint antal, da alle ænder så kan være på én lastbil, når de skal slagtes på slagteriet i Husby. Det er det økologisk certificerede fjerkræslagteri, der er beliggende tættest på os, fortæller Kurt Qvistgaard.

Fjerkræproducenten har kun det ene hold ænder om året. Han modtager de små ællinger i uge 25, hvor de kommer ind i et lunt og isoleret rum i stalden, indtil de er 30 dage gamle. Derefter kommer de ud i en stor stald, hvorfra de også kan gå ud i det fri, fra de er 35 dage gamle.

- De kan ikke tåle at få vand på ryggen, før de er 35 dage gamle. Vi åbner godt nok op lidt tidligere, men de går ikke ud i starten, forklarer Kurt Qvistgaard nærmere.

Mortensand og juleand

Når ænderne er klar til slagtning i uge 39, indfanges ænderne om aftenen ved 21-tiden, når de er gået ind for natten.

- Vi er 14 mand om at indfange ænderne, og når klokken er 01.00 kører lastbilen mod Husby, så de tidlig morgen få timer senere ankommer på slagteriet.

- Så længe de er levende, så skal de have det godt, understreger Kurt Qvistgaard, der dermed gør det klart, at han ikke ønsker, at ænderne skal være længere undervejs, end det er højest nødvendigt.

Fjerkræproducenten kan nu se tilbage på en veloverstået sæson, hvor ænderne ligger på frost i gårdbutikken.

- For en måned siden troede jeg ikke, at vi fik udsolgt i år, men snakken om risikoen for, at der blev mangel på ænder i år, fik pludselig telefonen til at blive rødglødende. Nu skal vi nok få udsolgt, lyder det fra Kurt Qvistgaard, der sælger ænderne fra gårdbutikken fra et par weekender før Mortensaften og frem til jul - hver weekend fra klokken 12-15 og mandag fra klokken 17-18.

Udover ænderne sælges der i år økologiske gæs fra Jørgen Bang på Sjælland, frilandsgrise fra Høkildegård og frilandslam fra Klintholm Lam.

Fortsat kvæg på ejendommen

Kurt Qvistgaard er tidligere mælkeproducent på ejendommen og sætter pris på, at der fortsat er lidt varieret dyrehold at passe.

- Vi byggede stalden i 1994. I 2004 satte vi malkerobotter ind, men jeg synes ikke, at der var mindre arbejde af den grund. Vi valgte derfor at sælge køerne i 2006, da man fik penge for mælkekvoten.

Herefter blev stalden anvendt som kviehotel i en del år – indtil for 7-8 år siden. Siden tog Kurt Qvistgaard over på produktionen af fjerkræ til private via gårdbutikken Andtiljul.dk, der oprindeligt blev startet op af et ungt par på en naboejendom.

Udover ænderne er der fortsat nogle stykker kødkvæg. Dog ikke mere end der kan sælges fra gårdbutikken, bemærker Kurt Qvistgaard.

Læs også