Producenter dropper brug af fiskemel

Brancheforeningen Danske Æg vil nu stoppe brug af fiskemel i foderet til økologiske høner i Danmark, efter DTU har påvist PFAS i æggene.

Branchefællesskabet Danske Æg, som hører under Landbrug & Fødevarer og dels består af producentforeninger og pakkerier som Danæg A/S, har nu valgt helt at stoppe brugen af fiskemel i foderet til økologiske høner i Danmark. 

Det kommer, efter en ny undersøgelse fra DTU har påvist det sundhedsskadelige PFAS i økologiske æg. Stofferne er med stor sandsynlighed overført via det fiskemel, som fjerkræene får. Særligt børn er i ricisi for at få høje koncentrationer af PFAS i kroppen. Børn i alderen fire til ni år, der spiser mere end 2,5 økologiske æg om ugen, er i risiko for at få for meget af de uønskede stoffer. 

Beslutningen om at droppe fiskemel sker ud fra et forsigtighedsprincip skriver Danske Æg i en meddelelse.

- Vi tager situationen meget alvorligt, for fødevaresikkerheden er altafgørende for os. Derfor fjerner vi nu fiskemel fra økologiske æg og sætter alle kræfter ind på at blive klogere på problemstillingen, udtaler Jørgen Nyberg Larsen, sektorchef i Danske Æg.

Man er nu i færd med at nærlæse DTU-undersøgelsen.

- Vi er allerede i tæt dialog med foderstofbranchen, og der bliver arbejdet på tiltag, som skal fjerne problemet. Vi noterer os, at også DTU har forslag til løsninger, og det kig-ger vi naturligvis på. Men nu laver vi et stop for brugen af fiskemel, så forbrugerne også på den korte bane kan være trygge ved økologiske æg, og så kigger vi naturligvis på en permanent løsning, siger Jørgen Nyberg Larsen.

Fødevaresikkerheden er vigtigst

Også hos økologisektionen hos L&F følger man sagen tæt. Her oplyser Hans Erik Jørgensen, formand, at man ønsker et stop for brug af fiskemel i foderet, indtil de nærmere omstændigheder er klarlagt. 

- Jeg har stor forståelse for de udfordringer det giver, men fødevaresikkerheden er altafgørende, og vi skal værne om den høje tillid, der er til økologiske produkter. Nu skal vi på tværs af myndigheder, producenter, fagfolk og foderstofbranche undersøge sagen nærmere, så vi kan finde en permanent løsning på problemet. Det er altafgørende for mig, at vi tager problemet seriøst, så forbrugerne også fremover kan være helt trygge ved økologiske æg, udtaler Hans Erik Jørgensen.

- Landbrug & Fødevarer har tidligere opfordret politikerne til at få udarbejdet en handlingsplan, så vi kan håndtere PFAS-problematikken, som findes mange steder i samfundet. DTU’s undersøgelse gør den opfordring endnu mere aktuel, og vi kommer til at følge problematikken om PFAS tæt.

Læs også