Hønsehold i vinterkulden

Ifølge Velas, er der ingen grund til at bekymre sig om kolde hønsefødder i de kolde vintermåneder.

HØNS Mange er bekymrede for hønsene, når det bliver koldt og spørger, om hønsehuset skal isoleres. Dette er ikke nødvendigt på vore breddegrader, da hønsene uden problemer kan tåle kulden – faktisk kan de tåle temperaturer ned til minus 30 grader, bare det ikke trækker. Det oplyser Velas i det seneste FlexNyt.

Hønsene bruger selvfølgelig mere energi på at holde varmen og dermed mindre energi på at producere æg. Det er derfor helt naturligt, at ægproduktionen falder om vinteren og især ved racehøns.

Ifølge Velas, kan det være et problem, at vandet fryser og det går ikke, da høns skal have adgang til vand hver eneste dag. Derfor må man, et par gange om dagen, sørge for at give dem tempereret vand. Alternativt kan der købes små varmeplader til at sætte under vandtruget, som kan holde vandet tøet.

 

Mindre lys – færre æg

På det seneste er fjerkræholdet på grund af risikoen for fugleinfluenza blevet begrænset omkring ophold i det fri, men under normale forhold lyder opfordringen:

- Lad også hønsene komme ud hver dag, da de elsker at være ude i al slags vejr, når blot det ikke er vedvarende regn, lyder opfordringen.

Høns elsker at spise grønt, men om vinteren kniber det med græs, purløg, ukrudt og overskud fra køkkenhaven. Har man overskud af grønkål i køkkenhaven, vil hønsene elske at få en dusk en gang imellem, og til gengæld vil hønsene kvittere med orangegule æggeblommer.

Hønsene går også ned i æglægning, når dagslængden bliver kortere end 12 timer. Det vil, ifølge Velas, sige i perioden fra ca. den 20. september til 20. marts. Man kan snyde hønsene ved at installere et tænd og sluk lys, som sikrer, at der er lys i nærheden af de 12 timer. Det påpeges dog, at man alligevel skal regne med færre æg i vinterperioden.

cab

Læs også

Nyt tilfælde af fugleinfluenza
Brasilien ønsker at eksportere mere til Rusland
Ukraine genoptager delvist fjerkræeksport til EU
Brasiliansk fjerkræeksport faldt med 4,7 procent
- Danmark er et epicenter for fugleinfluenza
Ny kalkunbesætning aflives torsdag