Formalingsgraden er ikke kun vigtig for hjemmeblandere

Formalingsgraden er afgørende for grisens mavesundhed, og det uanset om foderet er hjemmeblandet eller presset i piller fra foderstoffirmaerne. En dyrlæge med mange års erfaring på området vurderer imidlertid, at fokus på formalingsgraden i færdigfoder hos nogle firmaer er mangelfuld.

Ifølge Poul-Erik Højbjerg, så er det let nok at kontrollere formalingsgraden i hjemmeblandet foder. Det er værre med det pelleterede foder. Arkivfoto
Ifølge Poul-Erik Højbjerg, så er det let nok at kontrollere formalingsgraden i hjemmeblandet foder. Det er værre med det pelleterede foder. Arkivfoto

- Jeg går ikke på pension, før foderstoffirmaerne deklarerer partikelstørrelsen på deres blandinger.

Ordene kommer fra svinefagdyrlæge Poul-Erik Højbjerg, der er forundret over, at det med tidens teknologiske udvikling endnu ikke er lykkedes for alle foderstoffirmaer at levere færdigfoder med en konstant formalingsgrad, så sundheden i mange af landets svinebesætninger i højere grad er sikret, end tilfældet er i dag

Vil du læse mere?

Dette indhold er forbeholdt vores abonnenter, men du kan få adgang på få minutter, med online abonnement.

Få adgang til Effektivt Landbrug

Allerede abonnent?

Læs også

Nyt foder til fjerkræ sparer miljøet for CO2
Projekt om dødelighed viser positive takter
DLG: Værdien af høsten er på 11,5-12 milliarder kroner
Foreløbige resultater: Mindre råprotein i vinterbyggen end sidste år
Test af maskiner skal forbedre høsten af græs til fremstilling af protein
Mykotoksiner kan blive et problem i foderet i år