Prisen på fødevarer slår rekord i Danmark, imens den falder globalt

Prisen på fødevarer stiger hastigt og sætter nu ny rekord i danske supermarkeder. Det skriver Finans ud fra opgørelser hos Danmarks Statistik.

Ifølge mediet er forbrugerpriserne på fødevarer i juli steget yderligere 1 procent til indeks 132,9. Det højeste niveau nogensinde.

Ifølge beregningerne har der siden januar 2022 været en prisstigning på 21 procent, hvor det samlede forbrugerindeks er steget 9,6 procent.

Det betyder med andre ord, at prisstigningen på fødevarer er steget langt mere end den samlede inflation i samfundet.

Udviklingen i de danske forbrugerpriser på fødevarer står i kontrast til udviklingen på de globale råvarebørser, hvor landbrugsvarer nu er 22,4 procent under det historiske toppunkt, der blev nået i marts 2022.

Ifølge seniorrådgiver Henning Otte Hansen, Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi, KU, så er de danske fødevarerpriser »et paradoks«. Især nu hvor prisen på energi, kunstgødning og fragt er faldet.

- Når prisen stiger på råvarebørserne, bliver forbrugerpriserne hurtigt sat op. Når priserne efterfølgende falder på råvarebørserne, kan det tage flere år, inden det slår fuldt igennem i forbrugerpriserne. Det er udtryk for et marked, der ikke fungerer perfekt. Der er naturligvis et element af klassisk købmandskab i det. Man holder priserne oppe så længe som muligt og tænker: Går den, så går den, siger Henning Otte Hansen til Finans.

Læs også