Is og kage lavet 100 procent på planter

Ismejeriet Thy skifter navn til Ice Bakers og øger kapaciteten 20 gange. Det nye navn signalerer et nyt koncept, hvor 100 procent plantebaseret is bliver kombineret med hjemmebagt plantebaseret kage.

Håndværkerne arbejder på højtryk i Thisted, så ismaskinerne snart kan røre op til 20 gange så meget plantebaseret is som hidtil. Isproduktionen flytter fra 300 til 2.500 kvadratmeter, og Ice Bakers åbner et nyt plantebaseret bageri samt nye ishuse lokalt.

Det 100 procent plantebaserede ismejeri er Europas første af sin slags. Indtil nu har hænderne været mere end fulde med at røre plantebaseret is til de 3.000 butikker i detailhandlen, som Naturli’ leverer til. Et marked, der er vokset markant over de seneste tre år. Med større kapacitet og eget bageri kan der produceres endnu mere til supermarkederne og de professionelle køkkener, som er et nyt indsatsområde.

Erfarne folk

Ice Bakers i Thy er drevet af erfarne folk: Claus Sørensen og Rasmus Mommer og med Dragsbæk i ryggen på ejersiden. Siden 2019 har de udelukkende produceret plantebaseret is.

Claus Sørensen er »is-nørden«, som hele tiden udvikler nye is-varianter, mens kollegaen Rasmus Mommer er den snorlige produktionsmand, der sørger for, at tusindvis af bøtter is er klar til tiden. Dragsbæk har viden og erfaring fra generationers arbejde med udvikling af produkter til bageribranchen.

Filosofien bag den plantebaserede is og kage er, at kun de allerbedste råvarer er gode nok. Senest har isen fra Thy høstet fire guldmedaljer.

Plantebaseret bageri

Det tidligere ismejeri i Thisted bliver nu ombygget til et bageri, som skal lave hjemmebagte, plantebaserede kager – blandt andet brownies og cookies. Det er meningen, at de plantebaserede kager kan spises ved siden af isen og/eller indgå i nogle af Claus Sørensens næste is-opskrifter.

- Folk er både vilde med plantebaseret is og kage i isen eller ved siden af isen. Vi har imidlertid haft problemer med at skaffe 100 procent plantebaseret kage i topkvalitet. Derfor bygger vi nu vores eget bageri, siger Claus Sørensen.

- På vores eget bageri kan vi sikre, at der absolut ingen spor er af mælk i kagen. Det er unikt. Ikke bare i Danmark, men internationalt. Selvfølgelig skal al vores is ikke være med kage, men det er en stærk kombination, som vil tage markedet med storm fra vest.

De store udvidelser kræver flere medarbejdere. Derfor har Ice Bakers allerede ansat de første nye medarbejdere og flere forventes at komme til i de kommende måneder.

God smag uden fløde

Engang troede Claus Sørensen – lige som mange andre – at is lavet på fløde var det eneste rigtige, når man vil lave gourmet is.

- I 2016 mødte jeg direktøren for Dragsbæk, Christian Munk. Han spurgte mig, om jeg ikke kunne tænke mig at lave plantebaseret is. Jeg tænkte, at det var at gå på kompromis med den gode smag. Men da jeg så gik i gang med at eksperimentere med de plantebaserede råvarer, så opdagede jeg helt nye muligheder. Det tog et stykke tid og rigtige mange tests, før vi for alvor ramte den cremede konsistens og mundfylde, siger Claus Sørensen.

- Is lavet på planter smager bare endnu bedre end flødeis, og så belaster den vores klima 3-4 gange mindre end flødeis. Vi har allerede set flotte vækstrater. Den tendens vil ikke bare fortsætte, men blive forstærket af vores nye koncept. Det gælder både i detailhandlen og i de professionelle køkkener, siger Christian Munk, CEO i Dragsbæk.

cc

Læs også