Sælger, slagter og landmand i én
Med en landmandsuddannelse, en sælgerfortid og en interesse for røgning og pølsemageri har Peter Rosenbeck fundet en kombination, der giver det liv, han drømte om.

Med Rosenbeck Frilandskød har Peter Rosenbeck fundet en vej, der giver mening for ham både økonomisk og arbejdsmæssigt.
5-600 grise, 50 fedekalve, 800 ænder og 6-700 kyllinger. Det er nogenlunde hvad Peter Rosenbeck i har langet over disken i gårdbutikken ved Dronninglund, den mobile gårdbutik på torvet i Aalborg, Nørresundby og Hjallerup, sender med fragtmanden eller kører ud til en række nordjyske restauranter.
Alle dyrene er opdrættet på gården i Vendsyssel, hvor kødet også bliver forarbejdet. Det har siden 2013 vist sig som et bæredygtigt koncept og succesen har kun vokset sig større og større, mens Peter Rosenbeck glæder sig over at have fundet det han selv kalder »meningen med livet«.
- Det her er måden at leve min drøm og passion ud på, fastslår han.
Kerneforretning på nettet
Igen i år er omsætningen steget hos Rosenbeck Frilandskød – ikke mindst på grund af webshoppen, som står for omkring halvdelen af salget.
- Selvom alle vores grene er vigtige, vil jeg nok kalde webshoppen for vores kerneforretning. Den er vokset med 25-30 procent hvert år, og nu er vi kommet op i en størrelse, hvor den årlige vækst virkelig batter noget, fortæller Peter Rosenbeck, der ikke var i tvivl om, at nethandel skulle være en del af forretningen, da han startede op for syv år siden.
- Hvis vi skulle noget med det her, så var en webshop en nødvendighed. For det er trods alt begrænset, hvor mange, der kommer forbi en gårdbutik langt ude på Lars T’s mark i Nordjylland, konstaterer han.
Ikke bygget til kontor
Med Rosenbeck Frilandskød har Peter Rosenbeck fundet lige netop den opskrift på tilværelsen, han havde svært ved at få øje på, da han i 90’erne uddannede sig til faglært landmand og senere jordbrugsteknolog.
- Da jeg dengang satte mig ned for at tænke over livet og hvad jeg ville, kunne jeg ikke umiddelbart se mig selv som landmand i forhold til den retning landbruget gik i med bedrifter, der bare voksede og voksede. I min verden går sjælen af det hele, når et landbrug vokser til en kæmpe fabrik, og jeg havde hverken lyst til at løbe risikoen økonomisk eller arbejde i det, forklarer han.
I stedet for at springe direkte ud i livet som landmand, gik vejen derfor forbi Skiold i Sæby, hvor han i 11 år primært solgte blandeanlæg til svineproduktioner.
- Det var egentlig et godt job, som jeg også var glad for, men jeg kunne også bare mærke, at det her med at bruge hele dagen på et kontor eller i en bil ikke var det, jeg var lavet til. Derfor skulle jeg også altid ud og pøle med noget, når jeg kom hjem. Jeg skulle ud at lave noget fysisk arbejde, fortæller han.
Billigt i gang
Derfor tænkte han godt og grundigt over, hvordan han kunne strikke en tilværelse sammen, der var mere i hans ånd.
En del af inspirationen til Rosenbeck Frilandskød kom fra det engelske program, Jimmy’s Farm, der dengang gik på DR2.
- Jeg har altid drømt om at blive selvstændig, men jeg havde heller ikke lyst til at skulle ud at satse det helt store og investere mange millioner. Heldigvis fik jeg regnet mig frem til, at jeg kunne komme i gang for forholdsvis små startomkostninger på den her måde. Og jeg kunne mærke at muligheden for at producere noget fra start til slut, tændte noget i mig, fortæller Peter Rosenbeck, der trods manglende lyst til kæmpeinvesteringer alligevel lagde alt på ét bræt fra starten af.
Kødet skal hænge
Derfor var etableringen af et gårdslagteri, hvor han selv kunne forarbejde kødet, også blandt de første punkter.
- Jeg har set folk, der er startet op som et hobbyprojekt for først at se, hvad det kunne bære. Så sender de deres grise til et lokalt slagtehus, hvor de bliver skilt ad til atomer, inden kødet kommer hjem i fryseren, hvor det så skal afsættes fra. Så bliver det altså svært, konstaterer den nordjyske kødproducent, der i forvejen brugte noget af sin fritid på at røge kød og producere pølser sammen med sin bror.
Netop pølser, røgvarer og pålæg er blevet en vigtig del af forretningen.
- Jeg vil tro, at omkring halvdelen af det vi sælger, er færdigproducerede varer. Det er også her, vi henter dækningsbidraget – ikke på de ferske varer. Samtidig giver det noget mersalg at have mange forskellige varer. Hvis folk skal have en skinke, skal de som regel også lige have en leverpostej og en spegepølse med, konstaterer Peter Rosenbeck, der gør tingene lidt anderledes end mange andre slagtere.
- Hvor de fleste vil have kødet afsted hurtigst muligt, for at undgå at saften løber af og vægten dermed bliver mindre, vil vi meget gerne have grisene til at hænge lidt længere – også selvom, de mister 5-10 procent i vægt. Det giver bare en smag og konsistens, som vores kunder også er benovet over. De siger i hvert fald, at de virkelig kan smage forskel. Og jeg tror bestemt også, at det er en af grundene til, at 80 procent af vores ordrer er fra genhandlere, siger Peter Rosenbeck, der ud over sig selv har en slagter ansat på fuldtid og fire flexjobbere til at gå til hånde.
Vigtig sælgererfaring
Mens interessen for røgning og pølser er kommet ham til gode, har erfaringen fra 11 års sælgerliv også været uvurderlig.
For selvom man måske selv synes, at man laver verdens bedste produkt, er det ikke nok.
- Man får det svært, hvis man tænker, at »det her er simpelthen så godt, så nu kommer folk helt af sig selv«. Man kan måske klare sig et stykke på nyhedens interesse, men man bliver nødt til at blive ved med at holde gryden i kog, fortæller Peter Rosenbeck, der ikke altid har haft det store sælger-gen i sig.
- Jeg tror faktisk ikke, jeg kunne have gjort det her uden min baggrund som sælger. Den mere indadvendte landmand, jeg tidligere har været, ville nok ikke være kommet ud over rampen. I starten gik der ikke en dag, hvor jeg ikke tænkte på nye muligheder for, hvem jeg kunne afsætte mine varer til. Det er ekstremt vigtig del af det hele, fortæller han.
- Jeg har brugt ufattelig meget tid på at netværke. Det har givet utrolig meget at blive medlem af et erhvervsnetværk. Og relationer, hvor jeg i første omgang måske har tænkt, hvor meget det egentlig giver mig, har senere ført til mere, og dermed vist sig at være enormt værdifulde. Man skal virkelig være om sig og komme ud og lære en masse mennesker at kende – især i starten, forklarer han.
Bæredygtighed og dyrevelfærd
Mens pølsemageri, netværk og salgstalent er essentielle ingredienser, er landbrugsdelen af Rosenbeck Frilandskød umulig at komme udenom.
Her er Peter Rosenbeck ikke i tvivl om, hvad nøgleordene er.
- Bæredygtighed og dyrevelfærd er det, der fylder mest for mig. Det afspejler sig i sidste ende også på den kvalitet, forbrugeren får, fortæller landmanden, der fodrer gmo-frit, men ikke økologisk.
- Jeg har fået lavet omlægningstjek flere gange, men jeg kan ikke altid følge dyrevelfærden i de økologiske krav, og er hver gang også endt med, at jeg hellere vil bruge pengene på at give dyrene de bedste rammer. For eksempel ved at plante pil på marken og sikre så lidt importeret foder som muligt.
Salgsmæssigt, ser han heller ikke det store potentiale i økologien.
- Kød fra friland vinder frem, men økologisk kød har det stadig svært. Det er på grøntsager og mælk, økologien har fået fat. De færreste er villige til at betale den merpris, økologisk kød vil koste, siger Peter Rosenbeck, der vurderer, at økologi vil lægge 30 procent på hans udsalgspris.
Altid projekter
Selvom Peter Rosenbeck siden 2013 nu har fået bygget en forretning op, hvor »grundstenene nu er på plads«. Har han ingen planer om at læne sig tilbage og lade landbrug, slagteri og webshop passe sig selv.
- Der er hele tiden punkter, vi kan optimere og differentiere os på. Og jeg har altid nye projekter i mig, griner han.
Et af projekterne i den nærmeste fremtid bliver at finde en vej til at selv at producere endnu mere foder til dyrene i form af wraphø og helsæd, mens et jordfordelingsprojekt over den kommende tid gerne skulle gøre Peter Rosenbeck til ejer og ikke lejer af en større del af de 25 hektar han lige nu driver sit landbrug på.
- Det her er måden at leve min drøm og passion ud på.
Peter Rosenbeck