Kamp mod rødt landbrugsudspil

En fortsat selvstændig rådgivning og skarp kritik af regeringens landbrugsudspil og forløbet omkring mink. Udmeldingerne var klare fra både formand og direktør, da Vestjysk Landboforening afholdt generalforsamling torsdag aften i Videbæk.

Formand for Vestjysk Landboforening, Søren Christensen, langede ud efter politikerne i forbindelse med landbrugsudspil, klima og kvælstof. Foto:s John Ankersen Direktør i Vestjysk, Rene Andresen, kom til virksomheden sidste år. Omkring 100 deltog i generalforsamlingen, der fandt sted i Videbækhalle.

Fusionerne er rullet hen over landet de senere år omkring landbrugsrådgivning i Danmark. Men fusion bliver der til gengæld ikke noget af hos rådgivningsselskabet Vestjysk med hovedsæde i Ringkøbing.

Det slog både formand Søren Christensen og direktør Rene Andresen fast i forbindelse med generalforsamlingen i Vestjysk Landboforening, der blev afholdt torsdag aften i Videbæk – blandt andet med henvisning til de aktuelle fusionsplaner længere nordpå (Landboforeningen Limfjord i Skive, Lemvigegnens Landboforening og Landbo Thy, red.).

Søren Christensen understregede i sin beretning, at den enige bestyrelsesbeslutning om, at Vestjysk fortsat fremover er og bliver et selvstændigt rådgivningsselskab, står ved magt.

- Men det udelukker jo bestemt ikke samarbejde med andre, som vi har med eksempelvis både LandboSyd og Danbolig, uddybede Søren Christensen.

Og det er også den beslutning og mission, som direktør i Vestjysk, Rene Andresen, arbejder hårdt på at gennemføre. Nye forretningsområder er styrket og mange nye ansatte er kommet til i stillinger, der for en dels vedkommende var ubesatte. Alt sammen for at fremtidssikre selskabet.

- Vestjysk er en virksomhed, der har behov for store investeringer. Jeg skal finde pengene og satser især på vores selskaber Vestjysk Mægler og VL Revision. Jeg vil lave den mest attraktive arbejdsplads i hele Ringkøbing-Skjern Kommune, lød det fra Rene Andresen, der blev ansat som ny direktør i november sidste år.

Klima og kvælstof

- Koen er pludselig blevet Danmarks farligste dyr, lød det med et smil på læben fra Søren Christensen, der dog samtidig gik over til den alvorlige del af dét budskab.

For Søren Christensen ser store og, og for landbruget, nærmest uopnåelige kvælstofkrav, som vandplanerne lægger op til.

- Der er lagt op til yderligere reduktion på 950 tons til Ringkøbing Fjord. Lige nu sidder politikerne på Christiansborg og forhandler om alle 13.000 tons. Det bekymrer mig også, at der sidder for mange politikere, der ikke er klædt fagligt på til det, konstaterede Søren Christensen.

Omkring klima konstaterede formanden, at mens store landbrugsselskaber som Arla og Danish Crown i deres klimaindsats kan købe sig til CO2-kvoter, så må den enkelte landmand klare klimaomkostningerne på bedriftsniveau.

Den største skandale

2020 vil blive husket for hele forløbet omkring den danske minkbranche. Og netop forløbet omkring mink har også i den grad været på dagsordenen i Vestjysk, der både havde en del kunder og medlemmer i minkbranchen.

Den politiske beslutning om at aflive alle mink og hele forløbet før, under og efter fik hårde ord med på vejen af Søren Christensen.

- Vi havde et godt samarbejde med minkbranchen, og vi troede at alle avlsdyr kunne beholdes, men nej. Der er en familie og medarbejdere bag hver bedrift. Det er en af de største skandaler, jeg kan komme i tanke om, lød det fra Søren Christensen, der i øvrigt blev genvalgt som formand på generalforsamlingen.

Der var også bestyrelsesmedlemmer på valg. Det gav genvalg til Jacob Spangsberg, Hanning, Alex Ostersen, Skjern og Dorthe Krogsgaard, Holmsland. Nyvalgt til bestyrlsen blev Dorthe Kvistgård, Spjald, der erstatter Flemming Nyborg Jensen, Stadil, der ikke ønskede genvalg.

Økonomisk kom Vestjysk godt ud af 2020. Omsætningen steg med godt 2,5 millioner kroner til godt 52,5 millioner kroner. Overskuddet blev 1,6 millioner kroner mod 470.000 kroner året før.

Læs også