Mælkeproducenter presses fra flere sider

Danske mælkeproducenter skal forberede sig på generelt stigende omkostninger fremadrettet, samtidig med at afregningspriserne for mælk ikke forventes at følge med op. Det var blandt de dystre udmeldinger i forbindelse med generalforsamlingen i Landsforeningen for Danske Mælkeproducenters generalforsamling, der samtidig markerede foreningens 40 års jubilæum.

Omkring 50 deltagere var mødt op til generalforsamlingen i LDM, der fandt sted på Gl. Estrup ved Auning på Djursland. Foto: John Ankersen

Politiske beslutninger, EU, CAP-reform og stigende efterspørgsel efter kvalificeret arbejdskraft, samtidig med at vejen til udenlandsk arbejdskraft opleves som betydeligt længere og med masser af »bump« undervejs.

Det var blandt emnerne i forbindelse med torsdagens generalforsamling i Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter, LDM, der i år samtidig markerede foreningens 40 års jubilæum. En forening, der har været og i den grad stadig er brug for, hvis man spørger formanden Kjartan Poulsen:

- Jeg kan ikke udtrykke foreningens formål bedre end »Mælkeproducenternes vagthund«. En hund kan jo ikke i sig selv ændre verden, men den kan råbe op og alarmere, når den fornemmer, at der er ved at foregå noget forkert, og så må medlemmerne komme til undsætning for at udbrede kendskabet og hjælpe med at redde situationen.

Nok at tage fat på

Kjartan Poulsen benyttede lejligheden til både at skue tilbage i tiden og samtidig se fremad. For udfordringer for landbruget – og mælkeproducenterne – er der nok af.

- Vi ser frem imod stigende udgifter, lød det fra Kjartan Poulsen, der konstaterede, at 2020 blev endnu et år på overlevelsesniveau for danske mælkeproducenter.

Regnskabsmæssigt kom LDM godt ud af 2020 med en omsætning på 3,7 mio. kroner – en halv million kroner bedre end året før. Overskuddet blev på godt 550.000 kroner mod knapt 400.000 kroner i underskud året før. For 2021 budgetteres der med en omsætning på 3,6 millioner kroner og et overskud på én million kroner.

LDM har i alt 1.250 medlemmer, og medlemstallet er stigende.

I forbindelse med generalforsamlingen var der valg til bestyrelsen. Det gav genvalg til Erik Riskjær, Ålborg, Rick van Heesch, Skive, Jørgen Schmidt, Branderup, og Finn Pedersen, Bording. Niels Kristian Jørgensen ønskede ikke genvalg. Hér blev Arne Porse, Allingåbro, valgt ind.

Læs også