LandboThy klar til vandkamp

Selvom det lige nu er frustrerende, at store arealer står under vand, er der ikke andet for, end at vente til vandet synker og få gjort noget ved problemet, så man ikke kommer til at stå i samme situation til næste år, lød det da LandboThy holdt generalforsamling.

100 mennesker havde for en stund parkeret gummistøvlerne hjemme ved de oversvømmede marker og taget til generalforsamling ved Landbo Thy i Thisted, som startede med afspritning af hænder, ingen håndtryk og en opdatering på Corona-situationen.

- Sidste nyt er, at Copenhagen Furs april-auktion formentlig heller ikke bliver til noget. Det betyder også, at regeringen modtager et brev fra Copenhagen Fur og Landbrug & Fødevarer, hvor vi efterspørger at få strikket en model sammen, så vi kan styrke likviditeten ved minkavlerne, sagde Anders Søgaard, chefkonsulent ved Landbrug & Fødevarer.

Han påpegede også, at store dele af den veterinære medicin man anvender i Danmark, produceres i Kina og Italien, men at det på grund af store lagre, lige nu, ikke er et problem i Danmark.

Han gjorde opmærksom på, at man lige nu frygter en situation, hvor en dyrlæge for eksempel kommer hjem fra skiferie og tager på arbejde på et slagteri. Er personen smittet vil sådan en situation kunne lægge et helt slagteri ned.

- Italien er lukket helt ned. Det betyder, at vi ikke kan afsætte de skinker, vi normalt eksporterer dertil, heldigvis er de omdirigeret til andre aftagere, sagde Anders Søgaard, som også kunne berolige forsamlingen med, at de tidligere udfordringer med kølecontainere til Kina, som ikke blev tømt på grund af virussen, nu ser ud til at blive tømt og sendt retur igen.

Vandløbsvedligeholdelse

Et af aftenens store emner var vand. Her lagde formand Leif Gravesen ikke skjult på, at man i Landbo Thys område ikke er dem i landet, der er hårdest ramt, men at det er rigtig slemt derude.

Forsamlingen så en række dronebilleder med vandløb, som for længst er løbet over deres breder og blandt andet har oversvømmet marker omkring Hillerslev, Vandet Sø, Egebaksande, Nørhå og Tandrup.

- Billedet fra Egebaksande skriger jo til himmelen. Her mangler der i den grad oprensning, men man skal have fokus på i hvilken ende man begynder fra, når det er vandrette vandløb, konstaterede Leif Gravesen

Det blev også påpeget fra flere af forsamlingsgæsterne, at der i den grad mangler oprensning og en opdatering af vandløbsdirektiverne.

- Der er regulativer på samtlige vandløb. De trænger til fornyelse og det bliver de inden for de næste to år, lovede Esben Oddeshede (V) fra Klima-, Miljø og Teknikudvalget i Thisted Kommune.

Medlemstilbagegang

Landbo Thy kom ud af 2019 med 3,2 procents medlemstilbagegang til nu 705 aktive medlemmer.

- Vi er gået ned i medlemmer og det vil vi også gøre i år, fortalte Leif Gravesen, som dog kan glæde sig over 40 nye regnskabskunder, så man nu udarbejder 1.500 regnskaber årligt i rådgivningscenteret.

Landbo Thy kommer ud med et tilfredsstillende resultat på 860.242 kroner efter indregnet skat.

- Resultatet er 2,5 procent af omsætningen og det er vi rigtig godt tilfreds med, sagde formanden, som blev genvalgt som formand.

Regnskabstal

LandboThy 2019

Indtægter i alt                             53.911.223 kroner

Resultat efter indregnet skat     860.242 kroner

Egenkapital                                14.917.189 kroner

Valg til bestyrelsen

Jesper Lousdal og Preben Nielsen blev genvalgt til bestyrelsen, mens Morten Kirk blev nyvalgt som fagansvarlig for Planter og Miljø.

Læs også