Ris, fisk, grønsager, turisme – og irriterende næsehorn

Som noget meget unikt dannede 86 familier i landsbyen Kantipur i det sydlige Nepal i 2019 et kollektivt landbrugsprojekt med fem forretningsområder, nemlig salgsafgrøder, grønsager, kødkvæg, dambrug og landboturisme.

Kort over den centrale del af Nepal med angivelse af Madi. Shivaji Gayak er fra Kantipur, men har i mange år arbejdet som journalist med udgangspunkt i Nepals hovedstad Katmandu. For nogle år siden besluttede han at opgive den karriere for at opstarte det store, kollektive landbrugsprojekt. Som noget helt unikt har det kollektive landbrugsprojekt også en mejetærsker. Dem ser man ellers ingen af i Madi-regionen. Plantning af chili, som er en vigtig afgrøde til at krydre maden i lighed med hvidløg. I Nepal må mad gerne kradse i munden. Et af de fem forretningsområder i landbrugsprojekter er opfedning af vandbøfler, der indkøbes som halvstore kalve. De er ude i dagtimerne, og derfor er stalden tom. Huset her er færdigbygget om et par måneder. Det skal bruges til en familie, og har desuden et værelse med adgang til eget badeværelse, så der kan bo gæster, ligesom vi har bondegårdsferie i Danmark. Besøg af medlemmer af Jysk landsbyudvikling i Nepal. Høst af raps med segl. Rapsen bruges til at lave madolie og rapskagen til dyrefoder.

Der ligger en her og en der. En solid klat gødning fra et næsehorn.

- Heldigvis har vi en forsikring, som dækker skader på afgrøderne, når næsehorn om natten tramper rundt i vores marker og ødelægger afgrøderne, forklarer Shivaji Gayak.

Han er ophavsmand til et unikt projekt i landsbyen Kantipur i den sydlige del af Nepal lige nord for den indiske grænse.

Vil du læse mere?

Prøv 30 dage for 30 kr.

Dette indhold er forbeholdt vores abonnenter, men du kan få adgang på få minutter, med online abonnement.

Allerede abonnent?

Læs også