Nær 100 procent luftfugtighed dag og nat: - Vi har et brutalt vejr her i Texas

Hans 2.000 hektar er svær lerjord, som i gode år kan give en kanon-høst. - Men i år mangler vi i den grad regn. Og nu er jorden som revnet beton, fortæller Jon Whatley, der er én af Texas’ dygtigste planteavlere.

- Vores nye bomuldshøster har kostet godt 6.000.000 kroner i indkøb, fortæller Jon Whatley. Han høster fælles med en nabos to andre bomuldshøstmaskiner, så der er tre store høstere på række i den værdifulde bomuld. En hel væg i kontoret er prydet med præmier og indrammede diplomer. - Jeg er nok Texas' mest engagerede planteavler indenfor conservation agriculture og får jævnligt en belønning for dette, forklarer Jon Whatley den flotte præmie-væg.
Jon Whatley er blandt de 10 procent planteavlere i Texas, der dyrker pløjefrit i en eller anden grad.  - Vi har maskinpark til at dyrke 2.000 hektar, men ønsker gerne mere jord - hvilket der er meget lidt til salg af, fortæller Jon Whatley. Han angiver en aktuel jordpris til 60.000 kroner pr. hektar og 3.000 kroner i forpagtningsafgift. Der er også behov for et almindeligt 40 fods skærebord til høst af sorghum med den ordinære mejetærsker. Jon Whatley har udover sin kone Kelly, der står for regnskab og kontor, også to store sønner med i landbruget. - Landbrug er et politisk stærkt og velanset erhverv her i Texas, understreger Jon Whatley. Reduceret jordbearbejdning i form af Strip-till ønsker Jon Whatley på alle sine dyrkede arealer. - For få år siden pløjede og harvede alle deres marker i stor stil. Men det stopper flere og flere med, fortæller Jon Whatley.

Halvdelen af Jon Whatleys areal er tilsået med bomuld.

Som vekselafgrøde kommer den tropiske kornart sorghum ind med 30 procent og majs med 20 procent af de godt 2.000 hektar, som familien Whatley dyrker i det sydlige Texas, USA.

Og som enhver rigtig Texas-ranch er der en kødkvægsbesætning – her på 250 ammekøer.

Vil du læse mere?

Prøv 30 dage for 30 kr.

Dette indhold er forbeholdt vores abonnenter, men du kan få adgang på få minutter, med online abonnement.

Allerede abonnent?

Læs også