Danske landmænd i Uganda satser stort og tror på mulighederne

Der er i mere end 30 år lavet masser af projekter i Uganda i forbindelse med dansk udviklingsbistand til landet. Men der er også danskere, som selv har startet landbrug op i forskellig skala, og en af dem har handel med kakao som hovedbeskæftigelse.

Hovedbygningen hos NUAC rummer både bolig og kontor, som tager sig af alt det bureaukratiske, som også gør sig gældende i Uganda. Carlos Mienie har siden maj 2018 været driftsleder hos NUAC, der med 1.400 hektar og 15 medarbejdere på fuld tid er et megastort landbrug efter ugandiske forhold. På et lokalt ejet landbrug er Titus Kasujja med i driften som leverandør af udstyr med mere. Køerne er sortbrogede, og de fodres med henblik på en god mælkeydelse. Fodringen foregår med håndkraft. Malkegraven er fin og moderne – men læg mærke til, at der ikke er noget malkeanlæg endnu. Køerne bliver nemlig håndmalket. Her bliver der lavet en foderblanding med mineraler og vitaminer til køerne. Elefantgræsset snittes med håndkraft. George Ramlov er ingeniør og ikke landmand af uddannelse, men har sat nogle af sine penge i en svineproduktion, han har medarbejdere til at passe, mens han selv bor i Kampala. Nogle af grisene har adgang til at komme ud. Hele den danske gruppe sammen med deres værter på besøg hos Bugema University, hvor det er professor Patrick Manu yderst til venstre.

Af Niels Damsgaard Hansen

Der er langt til Uganda – i mere end en forstand.

For det første er det en køretur på cirka 10.500 kilometer ned til tæt på ækvator. For det andet mødes man af en helt anden kultur.

- Men man bliver godt taget imod af venlige, smilende folk, der gerne vil noget, fremhæver Søren Næsborg.

Han er en af knapt et par håndfulde danskere, som har valgt at satse på

Vil du læse mere?

Prøv 30 dage for 30 kr.

Dette indhold er forbeholdt vores abonnenter, men du kan få adgang på få minutter, med online abonnement.

Allerede abonnent?

Læs også