Uganda - et land på vej frem

Udviklingen går tilsyneladende kun langsomt fremad, men er synlig for dem, der har kendt landet i en årrække. Den årlige vækst er positiv og potentialet for at skabe bedre leveforhold for den brede befolkning blandt andet ved udvikling af landbruget er stort i det østafrikanske land ved ækvator.

Den danske gruppe, som var på studietur med Effektivt Landbrug i Uganda sammen med den danske ambassadør Mogens Pedersen. Fra venstre er det Gustav Schroll, Mogens Dalsgaard, Mogens Pedersen, Marianne Bredsdorff-Larsen, guide Stephen Wanambwa, Niels Lund Nielsen og Vibeke Rask Grøn, som havde arrangeret turen. Et stort kvægmarked, hvor der bliver solgt alle typer kvæg. Kvæget bliver kørt frem til markedet i lastbiler som disse, eller ejerne driver dem dertil. Kødet bliver ikke holdt på køl, men sælges fra steder som dette. På markedet er det muligt at købe alle mulige friske grønsager. Kaffebønnerne sidder på buske, og da de ikke modner ensartet, skal de håndplukkes. Herefter afskalles de, tørres og ristes, inden de formales. Det er et stort arbejde, når det hele skal gøres ved håndarbejde. Plukningen kan ikke ske med maskine, men alle de øvrige processer kan industrialiseres.

Af Niels Damsgaard Hansen

 

Hvordan kan man tænke langsigtet, hvis man kun tjener 10-12 kroner om dagen som voksen forsørger for en familie med gennemsnitlig fire til seks mindreårige, hjemmeboende børn?

Børn som også skal i skole og er nødt til at have en obligatorisk skoleuniform og bøger til en værdi af cirka 300 kroner pr. elev pr. år - udover, at der skal mad på bordet og tøj på kropp

Vil du læse mere?

Prøv 30 dage for 30 kr.

Dette indhold er forbeholdt vores abonnenter, men du kan få adgang på få minutter, med online abonnement.

Allerede abonnent?

Læs også