Hestens sadel skal løbende tilpasses

For rideheste kan en dårlig tilpasset sadel betyde mange problemer, og det er derfor vigtigt, man ofte får tjekket, om sadlen ligger korrekt.

Det er vigtigt at ændre sadlen, så den løbende tilpasses hesten. Foto: Karina Laugaard Kristensen

En sadel skal fordele vægten af rytteren jævnt over et større område på hestens ryg for ikke at påvirke hesten negativt. Dette kan man ikke selv kontrollere, hvorfor det er nødvendigt at få en sadelmager til at undersøge sadlen.

- Alt efter hestens alder, foderstand og omfang af motion, som givetvis varierer i løbet af hestens levetid, så vil dens muskulatur også ændre sig. Derfor er det nødvendigt at ændre sadlen, så den løbende tilpasses hesten, fortæller Tine Antvorskov, administrerende direktør hos Agria Dyreforsikring.

- Ligger sadlen forkert, skævt, vipper eller flytter den sig på hesten, kan det udløse en række problemer, forklarer Tine Antvorskov videre.

- Det giver selvfølgelig et ubehag for hesten, når sadlen ikke ligger korrekt. Men det kan også betyde at dens skridtlængde forkortes, og at hesten får ubalancer i bevægelsesmønstret. Over tid vil selve hestens muskulatur faktisk ændre sig i forhold til sadlen, så det er meget vigtigt at få tilpasset sadlen ordentligt.

Halthed og hævelser kan skyldes sadlen

Tegn på at sadlen ligger forkert, kan for eksempel være asymmetrisk slid af hår eller svedmønstre i hestens sadelleje. Der kan også være hævelse eller manglende udvikling af muskler. Men det kan også give udtryk i, at hesten bliver halt og ikke vil gå frem.

- En sadel skal optimalt set ligge bagved skulderbladet, fortæller Tine Antvorskov, der påpeger, at det både gælder, når hesten står stille, og når den er i bevægelse.

- Den må kun ligge på brysthvirvlerne og ikke lændehvirvlerne, da de er mindre stabile. Derudover skal sadlen være bred nok, så den ikke klemmer hestens ryg, men tillader en vis frihed til rygraden.

Hun forklarer endvidere, at det kan være meget svært selv at se, om sadlen ligger korrekt på hesten. Den skal nemlig også kontrolleres, når rytteren sidder i sadlen, både når hesten står stille, men især når den er i bevægelse.

Tine Antvorskov anbefaler derfor, at man laver en aftale med sin sadelmager, om hvor tit sadlen skal tjekkes, så der ikke bliver overset noget, og hesten ikke lider unødigt.

Læs også