Forfangenhed er udbredt hos heste

Det er hovene, der gør ondt, men problemet er et andet sted, når diagnosen er forfangenhed, lyder det i en meddelelse fra Agria Dyreforsikring.

Forfangenhed er desværre meget udbredt, og da det gør meget ondt på hesten, og den nemmere får det igen, når den først har haft det én gang, er det vigtigt at udbrede kendskabet til sygdommen og dens mulige årsager.

Sådan skriver Agria Dyreforsikring i en meddelelse, hvor der sættes fokus på sygdommen.

Langt den mest almindelige årsag til forfangenhed er sygdom i fordøjelsessystemet.

Ifølge Agria opstår det, hvis hestens mave ikke kan tåle kosten, og det sker ofte, når hestene kommer på græs om foråret og spiser en masse af det søde, dejlige græs. Det kan også være grovfoder, hesten ikke kan tåle.

Varige skader

Hesten står med vægten på bagpartiet og forbenene strakt ud foran sig. Hovene er varme, og man kan tydeligt mærke pulsen på begge sider af koderne. Feber forekommer også ofte.

- Sæt straks hesten i boks med en masse blød, tør strøelse og sæt den på en diæt af kun hø. Dyrlægen skal kontaktes, for årsagen skal findes, og hesten skal have smertestillende medicin, lyder opfordringen i meddelelsen.

Behandles hesten ikke i tide, kan den få varige skader.

Andre årsager

Sygdommen kan også skyldes overbelastning.

Har en hest for eksempel været halt, kan den udvikle forfangenhed i den modsatte hov, som den har overbelastet.

En hoppe, der lige har folet, kan også få forfangenhed. I det tilfælde skyldes det ophobning af bakterier, fordi efterbyrden ikke er blevet forløst. Forfangenhed kan også udløses af underliggende stofskiftesygdomme såsom PPID (Cushing) og EMS (Equin Metabolisk Syndrom).

Tilvænningsperiode

Jon Vedding Nielsen, der er dyrlæge hos Agria, giver disse gode råd, hvis man vil undgå, at en hest, der tidligere har haft forfangenhed, får det igen, for det er desværre en risiko.

- Hesten skal have passende motion, og hvis årsagen til den tidligere sygdom var maven, skal hesten tilvænnes langsomt til at være på græs. Generelt skal man være meget opmærksom på hestens foder. Nogle få heste tåler slet ikke græs, men i reglen er en tilvænningsperiode nok til at undgå sygdom, oplyser han.

Læs også