Vinterfodring af heste
Det er vigtigt, at overgangen fra græs til konserveret foder sker langsomt og helst over to-tre uger.

Vinterens første sne og nattefrost betyder, at græsset sikkert vil gå i stå, og hestene skal over på vinterfoder. Arkivfoto
Efteråret har været mildt og vådt, og de første nætter med frost har meldt sig. Det betyder, at græsset sikkert vil gå i stå og hestene skal over på vinterfoder. Det græs, som de har haft mulighed for at æde, skal udskiftes med andet grovfoder.
Det er vigtigt, at overgangen fra græs til konserveret foder sker langsomt og helst over to-tre uger. Hvis overgangen sker for hurtigt, kan mikroorganismerne i hestens tyktarm og blindtarm ikke nå at omstille sig. Så er der risiko for, at hesten får kolik – eller andet bøvl med fordøjelsen. Det skriver Velas i FlexNyt og fremhæver, at hesten helst vil æde hele dagen, hvis der er mulighed for det.
- Det skyldes ikke, at hesten er specielt forædt, men at den har en lille mavesæk og derfor ikke kan optage meget foder på én gang, lyder det.
Tungt fordøjeligt foder
Heste er specielt udviklet til at omsætte tungt fordøjelige fodermidler. Hvis hesten selv kunne vælge frit, ville den mest æde tørt og tungt fordøjeligt græs. Det valg har hesten ikke i stalden. Derfor er hesten afhængig af, at den får tildelt meget tungt fordøjeligt foder, som den kan æde det meste af døgnet og kun lidt let fordøjeligt foder som for eksempel havre, byg og majs.
Velas anbefaler, for at sikre, at hesten ikke får for meget eller for lidt protein, at man bør få udtaget en foderanalyse af især grovfoderet.
Når man er i gang, bør man også få udtaget en mineralanalyse, så man kan sikre, at også mineralsiden kan afbalanceres. En foderanalyse koster cirka 700 kroner, og en mineralanalyse cirka det samme.