bannerPos

Højere hvedepriser end sidste år

Michael Lorentzen, markedschef Danish Agro Fyn, fremlagde ved Velas’ Åbent Hus i forsøgsmarkerne sit bud på kommende høstpriser.

AF: HENRIETTE LEMVIG

FAGJOURNALIST
08-07-2020 10:09
Trods fald i forbrug og stadige eftervirkninger af briternes Brexit, var meldingen forleden ved Velas’ Åbent Hus i forsøgsmarkerne, at der kan forventes hvedepriser på 115-119 kroner.

MARKEDSPRISER - Lige nu er vi i et vejrmarked. Priserne stiger og falder med vejret, sagde markedschef hos Danish Agro Fyn, Michael Lorentzen, da han onsdag den 24. juni i forbindelse med Velas’ markvandring i forsøgsmarkerne i Nr. Søby, gav sit bud på høstpriser og anbefalinger til kommende sæsons afgrøder.

Han påpegede, at høsten er mindre end sidste år, og at det primært er hvedearealet, der er faldet overalt i Europa.

- Der forventes et kraftigt fald i forbruget på grund af corona, og det giver et lille overskud af korn. Derudover er det problematisk, at der måske – som sidste år – kommer et massivt salgspres fra England, lød det fra markedschefen.

Der forventes hvedepriser på 115-119 kroner, hvilket ifølge Michael Lorentzen er lidt højere end sidste år. Til gengæld ligger prisen på byg lavere.

- Jeg forventer, at vi ender på en høstpris for byg på mellem 100 og 105 kroner.

- Malterierne forsøger i stor udstrækning at komme ud af kontrakter omkring maltbyg, da der ikke er solgt nær de mængder af øl, som det var forventet. Det skyldes igen corona, der gør, at markedet er en smule stillestående, sagde han.

Køber dansk

Michael Lorentzen anbefaler, at man til kommende sæson noterer sig, at der er en stigende interesse og trend inden for at købe dansk.

- Vi ser, at møllerne gerne vil købe dansk, hvis kvaliteten er til det. Brødhvede giver et tillæg på 15 kroner, så hvorfor ikke gå efter det?

- Vi ser nogle rigtigt fine marker derude. En sort som Informer står fantastisk. Den er sund og ligger med topudbytter. Så udnyt det og lav kontrakter på brødhvede i stedet.

Også brødrug er blandt mulige nye favoritter og kan leveres til Danish Agros afdelinger i Nr. Søby syd for Odense og Otterup på Nordfyn. I Nr. Søby er der ligeledes - som noget nyt i år - mulighed for indlevering af økologiske produkter.

- Brødrug, der er bundet op på hvedepris. Det er en god ide, ligesom havre og ærter er en god ny mulighed, der bør overvejes. Mulighederne for at lave noget ekstra, så afgrødeprisen stiger, er der, understregede han.

- Lav produkter, der kan sælges i Danmark.

Billigere gødning

Også gødningsmarkedet er i gang og gødningen er billigere end sidste år.

- Vi har blandt andet fået en ny type NPKgødning – en 20-3-10-S – fra den finske afdeling af Yara. De laver en ekstra god kvalitet, påpegede markedschefen, der også fremhævede gødningen 9-11-21-S, som en af de billigste kvalitetsgødninger på markedet pt.

- Det betyder, at bytteforholdet på korn/gødning, er noget bedre end sidste år, sagde han.

Planteavlskonsulenter rådgiver ud fra rigide regler

De massive krav til efterafgrøder sætter planteavlskonsulenters faglighed under pres, mener Gustav Garth-Grüner, næstformand i Bæredygtigt Landbrug, der også mener, at nogle af dem bukker under for presset. Planteformand i L&F er uenig.

Kød i historisk fald

Både produktion og forbrug af kød ser ud til af falde globalt for andet år i træk.

Kartoffelavlere står midt i historisk eksperiment

En effektiv, ensartet vækststandsning i kartofler er kodeordet for et godt resultat, pointerer landskonsulent Lars Bødker, Seges.

Eksportportalen advarer om ekstreme temperaturer

EksportKontrolCentret tilbagesender mange logbøger i øjeblikket på grund af utilstrækkeligt hensyn til de varme temperaturer i de planlagte ruter.

Man må tidligt op

Mens de fleste danskere stadig sover, tager landmand Mikkel Andersen de første kartofler op, så de kan komme videre til pakkerierne, hvor de vaskes og pakkes.

Underskud af sukker

Prisen for sukker går op for tiden. Det skyldes først og fremmest en underskudsproduktion af sukker, set i forhold til den aktuelle efterspørgsel. Det begynder således efterhånden at lysne for producenter af sukkerroer, der ser ud til at få mere i pris for deres produktion end det var situationen tidligere på året.

Ukrainsk afgrødehøst slår ny rekord

Ifølge det ukrainske konsulentbureau ProAgro vil den samlede ukrainske afgrødeproduktion slå nye historiske rekorder i år. Endnu en dårlig nyhed for afgrødeproducenter i den vestlige del af Europa.
Side 1 af 1892 (37821 artikler)Prev1234567189018911892Next