bannerPos

Vestfyn tog hul på den første havremark

Det er ikke alle de 40 hektar i den mark, man påbegyndte i går på »Langkroggaard« ved Aarup på Vestfyn, som er helt modnet af endnu. Fotos: Langkroggaard

AF: JACOB LUND-LARSEN

CHEFREDAKTØR
02-08-2019 17:15
På en 40 hektar stor havremark tog mandskabet på »Langkroggaard« ved Aarup på Vestfyn i går hul på havrehøsten.

Høsten af havre er i gang.

På en dag, hvor de fleste planteavlere i Danmark måtte sparke dæk, og vente på at afgrøderne tørrede, tog landmand Claus Kragh og hans mandskab hul på en 40 hektar stor havremark ved Aarup på Vestfyn i går kl. 16.

- Vi har kun fået 3 mm i de seneste dage lige her, hvor vi kører nu. Og selvom det ikke er alle 40 hektar, der er modnet endnu, har vi valgt at gå i gang. Det er alle de høje jorde, der er modnet, mens lavbundsjordene endnu ikke er modnet af, forklarer den vestfynske landmand, der har i alt 57 hektar med havre.

I går eftermiddag kendte han vandprocenten, som lå på 14, men ikke høstudbyttet.

- Jeg håber vi når 5,5 tons pr. hektar – eller måske gerne lige i underkanten af de 6 tons. 

43.500 æg dagligt

Udover havren driver Claus Kragh en bedrift med i alt 330 hektar jord fordelt på byg, hvede og ærter.

- Vi har hvede, som er modnet, og som vi havde forventet at vi skulle i gang med her fredag. Men lige på det stykke jord har vi fået 8 mm torsdag, og derfor valgte vi at køre i havren i stedet, forklarer landmanden.

Størstedelen af kornet opfodres til bedriftens høns. På gården produceres dagligt 43.500 æg fra 44.000 skrabehøns.

Overraskende men tvivlsom rapport fra USDA

Der var ikke forventet de store ændringer i denne måneds rapport fra det amerikanske landbrugsministerium, over den globale afgrødeforsyning. Alligevel blev både den amerikanske og globale kornforsyning skrevet overraskende meget op.

Sønderjyder venter 900 til pølsebord og nytårskur om landbrugets fremtid

Sønderjyder venter 900 til pølsebord og nytårskur om landbrugets fremtid

Udfordringer forude

Brexit, risiko for glyphosatforbud og forhandlingerne om EU-landbrugsreformen giver usikkerhed og bekymringer. Vi ved dog ikke, hvor det ender endnu, lyder det fra viceformanden i Landbrug & Fødevarer, Thor Gunnar Kofoed.

Regulativet for Gudenåen er ikke overholdt

Et advokatfirma dokumenterer, at vandføringsevnen i Gudenåen er forringet fra 1997 til 2011. Det betyder, at kommunerne ikke har overholdt regulativet for Gudenåen, lyder det i en rapport, som Danske Vandløb netop har indsendt til de fire berørte kommuner.

- Det virker jo næsten urealistisk

Seges opjusterer den i forvejen optimistiske prognose og forventer nu en svinepris på over 15 kroner i andet kvartal af 2020. Voldsomt positivt, lyder det fra svineformand.

Daka satser på hurtigere afhentning og mindre lugt

Daka har det sidste halve år sat ekstra fokus på at afhente de døde dyr hurtigere. Målet er at holde fast i den høje danske sikkerhed i forhold til smittefare, forebygge lugtgener og forbedre udnyttelsen og dermed bæredygtigheden i recirkuleringen af de døde dyr.

DNA-test skal afsløre effekten af foderet

Hvor sunde er mine grise, og hvilken effekt har foderet? Det kan svineproducenter snart få svar på med en gratis DNA-test. Proteinproducenten European Protein vil tilbyde gratis DNA-test, når producenten anvender et nyt funktionelt protein, der forbedrer produktiviteten hos søer og smågrise.

2020 byder på nye krav til indberetning

Husdyrbrugere skal være opmærksomme på nye krav til indberetning af dokumentation for produktionens miljøledelse, vedligehold og uddannelse.
Side 1 af 1720 (34381 artikler)Prev1234567171817191720Next