- Nu er det med at tage rapsen

Ove Eriksen tør ikke at gætte på udbyttet i hans rapsmarker, hvoraf den ene sort blev høstet torsdag. Selvom vandprocenten ligger på 11, så er det med at få den i hus, da linjesorten Butterfly er meget spildsom efter modenhed.

Det blæser kraftigt ude i Ove og Vivi Eriksens Butterfly-rapsmark nær Særslev på Nordfyn. For Ove Eriksen er det med at få den i hus nu, selvom vandprocenten ligger på 11 og skal ned på 9.

- De gamle sorter, der er driftssikre, de spildes hurtigt, hvis de bliver overmodne. Det er også derfor, at vi ikke har turdet at lade den stå, lyder det fra Ove Eriksen.

På Askebyhøjgaard er der ikke selv tørringsmuligheder, så rapsen kommer med lastbil fredag til DLF.

Rapsen blev sået omkring 14.-15. august sidste år, hvorimod den anden rapssort LG Architect først kunne sås i slutningen af august.

- Den så ret trist ud i efteråret, men den rettede sig lidt efterfølgende. Og nu ser den pæn ud. Jeg vil faktisk sige, at der generelt set står nogle gode afgrøder her, lyder det i højt humør fra Ove Eriksen, der dog ikke har lyst til at spå om sæsonen samlet set på nuværende tidspunkt.

- Jeg er ikke særlig god til at høste med øjnene, siger han med et grin.

Godt indtil videre

Indtil videre er det dog gået godt i år.

- Vi var heldige at få vinterbyggen og rajgræsset, imens det var nogle gode dage, så indtil videre har det ikke generet os med alt det bygevejr. Faktisk var det helt fantastisk med vinterbyggen, hvor vi kom op på 9,4 t/ha. Det havde jeg slet ikke regnet med, siger han.

Ove Eriksen har været selvstændig landmand i 42 år på den gård, hvor han selv voksede op.

- Jeg er aldrig flyttet hjemmefra, hvis man kan sige det sådan, lyder det med et grin.

Ekstra hjælp

Efter så mange år kan sådan et år som i år stresse dig?

- Jamen, det bliver da faktisk ved. Nu skal vi så alle de efterafgrøder i august. August er efterhånden blevet frygteligt komprimeret. Dels vil vi gerne have sået 45 hektar raps inden alt for længe og 60 hektar efterafgrøder, foruden at de marker jo skal høstes inden 20. august, så de er klar til efterafgrøderne.

Det er blandt også derfor, at Ove Eriksen i år får ekstra hjælp af Hjadstrup Maskinstation, der med sin Claas Lexion 480 tærsker sig igennem rapsmarken. Selv kører Ove i dag fra.

- Vi har en god, gammel og meget pålidelig New Holland-traktor. Men den er ikke så god til rapsen. Så i år har vi altså hyret maskinstationen til at tage alt rapsen. Kornet kan vi bedre komme igennem selv, siger han.

alexander@effektivtlandbrug.dk
telefon +45 61 22 67 55

Her stoppede vi

  • Askebyhøjgaard
  • Ove Eriksen har drevet landbrug på gården sammen med sin kone Vivi Eriksen siden 1978
  • Bedriften består af små 225 hektar, hvoraf de 50 består af raps. Halvdelen med sorten Butterfly og den anden halvdel med LG Architect
  • Derudover er der 80 hektar hvede, 18 hektar vinterbyg, 13 hektar havre, 13 hektar rajgræs og resten vårbyg
  • De har også en slagtekalvebesætning, som de producerer cirka 450 af om året

Læs også

Nordjyde: Godt med høstpause og vand til rapssåning
Flotte, flotte kvaliteter
Godt middelår
Vårsæden hiver gennemsnittet op
Stor tilfredshed med økologiske afgrøder
Nystartet ung nordjyde: Det er perfekte høstbetingelser