bannerPos

- Nu er det med at tage rapsen

AF: ALEXANDER DORNWIRTH

JOURNALIST
30-07-2020 18:20
Ove Eriksen tør ikke at gætte på udbyttet i hans rapsmarker, hvoraf den ene sort blev høstet torsdag. Selvom vandprocenten ligger på 11, så er det med at få den i hus, da linjesorten Butterfly er meget spildsom efter modenhed.

Det blæser kraftigt ude i Ove og Vivi Eriksens Butterfly-rapsmark nær Særslev på Nordfyn. For Ove Eriksen er det med at få den i hus nu, selvom vandprocenten ligger på 11 og skal ned på 9.

- De gamle sorter, der er driftssikre, de spildes hurtigt, hvis de bliver overmodne. Det er også derfor, at vi ikke har turdet at lade den stå, lyder det fra Ove Eriksen.

På Askebyhøjgaard er der ikke selv tørringsmuligheder, så rapsen kommer med lastbil fredag til DLF.

Rapsen blev sået omkring 14.-15. august sidste år, hvorimod den anden rapssort LG Architect først kunne sås i slutningen af august.

- Den så ret trist ud i efteråret, men den rettede sig lidt efterfølgende. Og nu ser den pæn ud. Jeg vil faktisk sige, at der generelt set står nogle gode afgrøder her, lyder det i højt humør fra Ove Eriksen, der dog ikke har lyst til at spå om sæsonen samlet set på nuværende tidspunkt.

- Jeg er ikke særlig god til at høste med øjnene, siger han med et grin.

Godt indtil videre

Indtil videre er det dog gået godt i år.

- Vi var heldige at få vinterbyggen og rajgræsset, imens det var nogle gode dage, så indtil videre har det ikke generet os med alt det bygevejr. Faktisk var det helt fantastisk med vinterbyggen, hvor vi kom op på 9,4 t/ha. Det havde jeg slet ikke regnet med, siger han.

Ove Eriksen har været selvstændig landmand i 42 år på den gård, hvor han selv voksede op.

- Jeg er aldrig flyttet hjemmefra, hvis man kan sige det sådan, lyder det med et grin.

Ekstra hjælp

Efter så mange år kan sådan et år som i år stresse dig?

- Jamen, det bliver da faktisk ved. Nu skal vi så alle de efterafgrøder i august. August er efterhånden blevet frygteligt komprimeret. Dels vil vi gerne have sået 45 hektar raps inden alt for længe og 60 hektar efterafgrøder, foruden at de marker jo skal høstes inden 20. august, så de er klar til efterafgrøderne.

Det er blandt også derfor, at Ove Eriksen i år får ekstra hjælp af Hjadstrup Maskinstation, der med sin Claas Lexion 480 tærsker sig igennem rapsmarken. Selv kører Ove i dag fra.

- Vi har en god, gammel og meget pålidelig New Holland-traktor. Men den er ikke så god til rapsen. Så i år har vi altså hyret maskinstationen til at tage alt rapsen. Kornet kan vi bedre komme igennem selv, siger han.

alexander@effektivtlandbrug.dk
telefon +45 61 22 67 55

Her stoppede vi

  • Askebyhøjgaard
  • Ove Eriksen har drevet landbrug på gården sammen med sin kone Vivi Eriksen siden 1978
  • Bedriften består af små 225 hektar, hvoraf de 50 består af raps. Halvdelen med sorten Butterfly og den anden halvdel med LG Architect
  • Derudover er der 80 hektar hvede, 18 hektar vinterbyg, 13 hektar havre, 13 hektar rajgræs og resten vårbyg
  • De har også en slagtekalvebesætning, som de producerer cirka 450 af om året

Fortsat uændret svinenotering

Danish Crown fastholder en svinenotering på 10,50 kroner i næste uge. Friland sænker økotillægget med 75 øre. Udsigt til flere udsatte svin.

Hvedeudbytte på godt ti tons i det midtjyske

På Gesinggaard nær Herskind vest for Aarhus regner de med, at høsten er i hus fredag aften og efterafgrøderne sået i løbet af weekenden. - Vi er godt med, lyder det med tilfredshed fra landmand Steen Nørgård, der midt i tilfredsheden gerne slår et slag for, at reglerne om slåning af brak ændres.

Fodringsdag holder fagfolk opdateret om de seneste fodringstendenser

Magneter, mineraler, »klima-midlet« 3NOP og non-GM-afgrøder er blandt emnerne på Fodringsdag 2020, der afvikles 9. september i Herning.

Dobbelt så meget nedbør i Midt- og Vestjylland som på Vestsjælland i vækstsæsonen

Store regionale forskelle på vejret i vækstsæsonen vil præge årets høstudbytter, vurderer Danish Agro på baggrund af data fra over 1.000 vejrstationer. De midtjyske landmænds marker har haft lavest temperatur og færrest solskinstimer.

Väderstad flytter til Fyn

Maskinproducent flytter fra Sjælland til Fyn i denne måned.

Udenlandske ansatte får lettere adgang til coronatests

Det er nu muligt for indrejsende arbejdskraft uden bopæl i Danmark at blive testet for Covid-19, selvom de ikke har symptomer.

Foderstyrke og fokus på rygspæktykkelse ved løbning

Polte skal ved løbning være 230 til 240 dage gamle, de skal veje 145 til 160 kg og have 14 til 15 mm rygspæktykkelse. Endelig skal de løbes i anden brunst, anbefaler Nutrimin.
Side 1 af 1895 (37893 artikler)Prev1234567189318941895Next