Stilheden breder sig, når man drejer ned ad grusvejen ved skiltet, Møllebakkens Alpaca, ved Mjels uden for Ellidshøj nær Støvring. Her bor Helle og Tommy Thomsen med deres to drenge. For to år siden startede et nyt eventyr for familien, da fire alpakaer flyttede ind.

Inden da havde Helle og Tommy længe gået og grublet over, hvad de skulle gøre med alt det græs, de havde.

- Jeg så en video fra Odense Zoo, hvor de har alpakaer, som på videoen lige var blevet klippet. Jeg synes bare, at de så megasøde ud, husker Helle.

- Tommy synes, det lignede en mini-giraf. Og jeg sagde, at jeg troede, man kaldte dem alpakaer.

Parret blev lynhurtige enige om, at det selvfølgelig var sådan nogle, de skulle have.

Alpakaerne ved Møllebakkens Alpaca er hvide og brune.
- Egentlig betyder farverne ikke så meget for mig. Det vigtigste er, at dyrene er sunde og raske, siger Helle Thomsen.

Alpakaerne ved Møllebakkens Alpaca er hvide og brune. - Egentlig betyder farverne ikke så meget for mig. Det vigtigste er, at dyrene er sunde og raske, siger Helle Thomsen.

Fra tanke til handling

Helle begyndte at læse om dem og fandt ud af, at det er et flokdyr, hvilket minimum ville kræve tre dyr.

- Så skulle vi bare have tre dyr, og gerne tre vallakker frem for hingste, da de er billigere. Så for at starte et sted, skulle det være tre vallakker. Og så havde vi læst, at man kunne gå tur med dem og ellers bare hygge lidt med dem. Det er ikke et kæledyr, det er et husdyr, forklarer Helle, som hurtigt fandt ud af, at tre vallakker ikke lige var til at finde.

Træcarporten blev flyttet og skulle bruges som stald, et stort område blev hegnet ind og ved årsskiftet 2020/2021 var familien mere end klar til at købe alpakaer.

- Og så var der bare ingenting til salg. Det var bare fuldstændig umuligt, husker Helle, som ringede forgæves på flere salgsannoncer.

Fire prinser blev hurtigt til flere

Men i juni fandt Helle en salgsannonce i Sverige.

- Der var godt nok fire, og hingste i stedet for vallakker. Men så var det fire hingste, vi skulle have, griner Helle.

Og sådan blev det. I sommerferien flyttede de fire hvide prinser, Eros, Pinocchio, Pigalle og Oden ind.

- Det var bare så fedt. De er sådan nogle gode drenge, og vi syntes bare, det var så hyggeligt, forklarer Helle.

Men der gik ikke langt tid, inden familien begyndte at snakke om, at det da egentlig kunne være sjovt at finde et par hopper. Sådan gik det og i marts sidste år flyttede fire hopper ind ved Møllebakkens Alpaca, og med dem var en blind passager, som kom til verden i juni sidste år og fik navnet Alvin.

- Og så var det jo bare rigtig hyggeligt med de føl der, så det var helt rigtigt, siger Helle.

Først på sommeren blev Sol mor til Viggo. Senere er yderligere et føl kommet til.

Først på sommeren blev Sol mor til Viggo. Senere er yderligere et føl kommet til.

22 forskellige farver

Alpakaer er drægtige i 11 og en halv måned og denne sommer er Viggo og senest lille Aske kommet til verden.

Alle dyr er med stamtavle, og Helle og Tommy har to blodlinjer ved deres hingste. Hingstenes stamtavler er ret fine, da de er resultatet af et avlsmål om uldkvalitet, mens hopperne er mere almindelige.

Alpakaer findes i hele 22 farver plus en række multicolor-typer.

Helle fortæller, at hvid er en dominerende farve, mens en grå-alpaka er mere sjælden. Ved Møllebakkens Alpaca er der hvide og brune alpakaer.

- Egentlig betyder farverne ikke så meget for mig. Det vigtigste er, at dyrene er sunde og raske.

Først på sommeren blev alpakaerne klippet. Helle spinder uld og laver garn.

Først på sommeren blev alpakaerne klippet. Helle spinder uld og laver garn.

Spinder garn og går alpaka-walk

Helle Thomsen har lært sig selv at spinde og laver garn, som hendes mor har strikket af.

- Det er virkelig lækkert, siger Helle, som ser frem til efterårs- og vintermånederne, hvor hun igen kan sætte Badehotellet på fjernsynsskærmen, og karte uld og spinde garn.

Lige nu har hun 22 sække uld, som bare står og venter.

Men det er ikke det eneste, de nu 11 alpakaer plus en ferie-alpaka, som er kommet for at lege med det et-årige hingsteføl Alvin, da han endnu er for lille at sætte ind til de andre hingste, kan bruges til.

For de fire svenske hingste har lært »alpaka-walk« og siden februar har Helle Thomsen haft 40 ture, hvor mennesker har bestilt og betalt for at gå en tur med alpakaerne.

- De er rigtige gode til det, siger Helle og fortæller, at de svenske prinser også har været en del af et luciaoptog, dengang de stadig boede i Sverige, mens Helle og Tommys drenge også har haft dem med til dyrskue på skolen.

Helle Thomsen tilbyder alpaka-walk fra stedet, Møllebakkes Alpaca. De fire hingste er alle trænet til at gå med grime og håndtere mange mennesker.

Helle Thomsen tilbyder alpaka-walk fra stedet, Møllebakkes Alpaca. De fire hingste er alle trænet til at gå med grime og håndtere mange mennesker.

Man kommer helt ned i tempo

At Helle og Tommy skulle tilbyde alpaka-walk, var ikke en del af planen fra start.

- Det var slet ikke meningen, men vi har været heldige, at de fire hingste, vi købte, var vant til det og kan håndtere alle de mennesker, der kommer.

En gåtur med en alpaka er omkring en kilometer lang og kan nemt tage en time. For alpakaerne går i deres helt eget tempo, og stopper jævnligt for lige at tage en tot græs eller en mundfuld blade.

Og det er måske også derfor, at der jævnligt kører folk op ad grusvejen. For at få en oplevelse, hvor man kommer helt ned i gear. Undervejs på gåturen fortæller Helle om alpakaerne og folk kan stille spørgsmål.

- Men det er noget, de skal lære, siger Helle og henviser til, at alpakaerne af natur er stille og reserverede dyr, som egentlig ikke bryder sig så meget om at blive rørt ved.

Det er noget, de skal trænes til, og det er hun lige nu i gang med at lære de to et-års hingste.

Ikke en rigtig drøvtygger

Alpakaen stammer fra bjergene i Sydamerika og kan måske bedst sammenlignes med en lama. De kan også spytte, når de ikke er helt tilfredse med situationen.

En alpaka er pseudodrøvtygger med én mave, som er delt i tre kamre. Den tygger drøv i ottetaller, men er ikke en rigtig drøvtygger, da den mangler vommen. Den har derimod en mikrobiel forgæring i blindtarmen, ligesom heste.

- Det er et nemt dyr at have, bare de har deres flok, siger Helle Thomsen og forklarer, at dyrene i høj grad passer sig selv. De lever af græs, hø og kraftfoder året rundt. Og så nupper de også de blade og kviste, som hænger i alpaka-højde.

- En stille alpaka, som tygger drøv i ottetaller, er en glad alpaka, siger Helle og smiler.

Alpakaen har en lille hyggelig brummelyd og siger eller ikke rigtig noget. Dog har de et advarselsskrig, som Helle dog sjældent hører.

De giver en ro

Ved Møllebakkens Alpaca går dyrene ud og ind, som det passer dem. De går oftest kun ind i regnvejr. Selv i sne, nyder de udelivet og holder varmen med deres uld.

Rundt om marken er der et hegn, men det er egentlig mest for at holde andre dyr ude, for der er ingen strøm i. Det er ikke nødvendigt, for alpakaer holder sig til sin flok og prøver aldrig kræfter med hegnet. Ligesom dyrene heller ikke prøver at bide i træ-stalden eller træstolperne i forbindelse med hegnet.

Alpakaerne laver også toiletter, så deres møg ikke er spredt over hele folden.

Hvis Helle vil, kan hun sagtens fodre dyrene i de tre indhegninger på 20 minutter.

- Men det er da sjovere at bruge to timer derude. Jeg synes simpelthen det er så hyggeligt. De giver en ro og en tro på, at det nok skal gå alt sammen, siger Helle.

- Egentlig betyder farverne ikke så meget for mig. Det vigtigste er at dyrene er sunde og raske.

Helle Thomsen, Møllebakkens Alpaca

Trods stille og reserverede dyr, skal de også holde øje med, hvad der foregår.

Trods stille og reserverede dyr, skal de også holde øje med, hvad der foregår.

Et nemt og billigere dyr at have

Helle Thomsen er tidligere hestepige, men oplever, at alpakaerne er langt nemmere at have end heste. Og så er de billigere.

- De koster det samme i anskaffelsespris, men man plejer at sige, at det koster det samme, om man har en hest eller 10 alpakaer, siger Helle og fortæller, at hun har regnet sig frem til, at det for hende koster omkring 145 kroner om måneden pr. alpaka inklusiv foder, vaccination og klipning.

Alpakaerne klippes en gang om året.

En alpaka kan blive over 20 år gammel

En alpakahoppe vejer omkring 50 til 60 kg mens hingstene vejer 70 til 80 kg.

En alpaka kan blive mellem 20 og 22 år gammel og ved Møllebakkens Alpaca, er det hingstene, som er alderspræsidenter.

Hingsten Eros er 14 år gammel, mens Pinochio er 10, Pigalle er otte og Oden er fem. I folden ved hopperne er Sol, som først på sommeren fik hingsteføllet Viggo, tre år gammel. Pippi er også tre år gammel og har netop fået hingsteføllet Aske, mens Peanut og Molly begge er to år gammel. Og i den sidste indhegning går Alvin, som er føllet fra sidste år og hans legekammerat Messi, som også er et år gammel.

Alpakaerne er nemme at have. Der er ikke strøm til hegnet og de bider heller ikke i træværket.

Alpakaerne er nemme at have. Der er ikke strøm til hegnet og de bider heller ikke i træværket.