Vi køber masser af takeaway – i større portioner, mens indholdet af kød har fået mere plads på bekostning af grøntsagerne. Det fremgår af en ny undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet.

For eksempel er mængden af oksekød i en burger i gennemsnit steget med 31 procent svarende til 23 gram pr. bøf siden 2005, mens mængden af ost og bacon er steget med henholdsvis 39 procent og 53 procent. Samtidig er mængden af grøntsager faldet med 24 procent.

Samtidig er portionsstørrelsen steget. For eksempel er en sandwich med kylling og bacon i gennemsnit blevet 36 procent større sammenlignet med 2005.

Ifølge undersøgelsen køber en gennemsnitlig husstand i Danmark 84 procent mere fastfood og takeaway end for otte år siden.

Projektleder i DTU Fødevareinstituttet og hovedforfatter til undersøgelsen, Marija Langwagen, er overrasket over, at portionsstørrelserne generelt er store og peger på, at udviklingen har en negativ indflydelse på folkesundheden.