1.000 børn er på Madskoler i sommerferien
Denne sommer tager 1.000 madglade børn grydeskeen i egen hånd og sender forældrene ud af køkkenet. Sammen med frivillige instruktører bruger børnene fem dage på at dyrke madglæden, imens nye venskaber spirer.

Det er ferietid, og traditionen tro er Madskolerne i fuld gang landet over. PR-Foto
En god portion engagerede frivillige, fire håndfulde lækre opskrifter og en knivspids lærerige aktiviteter krydret med masser af madglæde. Det er opskriften bag sommerens Madskoler der afholdes 61 steder landet over denne sommer.
Og opskriften er efterhånden gammel - i år er det nemlig 22. gang, 4H arrangerer Madskoler i et ikke profitskabende samarbejde med Landbrug & Fødevarer og REMA 1000.
Det oplyser Landbrug & Fødevarer i en pressemeddelelse.
Målet er også velkendt, lyder det fra Henrik Dalum, formand i 4H i meddelelsen:
-Vi vil med Madskoler først og fremmest gerne give børnene sjove og lærerige oplevelser med mad og madlavning. Vi er vildt stolte over at have eksisteret i så mange år. Det har kun kunne lade sig gøre, fordi flere hundrede frivillige bakker op hvert år, og jeg vil gerne benytte lejligheden til at takke dem alle! Det er deres fortjeneste, at Madskoler eksisterer, siger Henrik Dalum.
Plads til lidt af det hele
De fleste Madskoler afholdes i sommerferien, men der afvikles også »3 dage med Madskoler« i efterårsferien. På en Madskole er madlavningen i fokus, men fysisk aktivitet, sundhed, ernæring og madspild er også centrale emner, fortæller Line Munk Damsgaard, der er afdelingsleder og Ernæringschef i Landbrug & Fødevarer og projektleder for Madskoler.
-Vi vil gerne lære børnene at have et positivt og sundt forhold til mad. Uden dårlig samvittighed og uden løftede pegefingre. Sund mad handler først og fremmest om variation og mængder. I en sund kost er der plads til lidt af det hele. I år rummer menuen både hjemmelavede fiskepinde, burger med quinoa i bøffen og muffins med Ingrid Ærter. Jeg er sikker på, det bliver en både sjov, lærerig og lækker oplevelse, lyder det endvidere fra Line Munk Damsgaard.
Maden som facilitator for venskaber
Langt de fleste børn deltager på Madskoler, fordi de synes mad og madlavning er spændende. Men ofte får de meget mere end madkundskaber med sig hjem – nye venskaber.
- Det at lave mad sammen er en fantastisk facilitator for gode snakke og spirende venskaber. Når vi spørger børnene, hvad de har fået ud af at være på Madskoler, er det netop madlæringen samt venskaberne, der bliver fokuseret på. Vi kan også se af forældreevalueringen, at mange af børnene får nye venner på Madskoler, fortæller Line Munk Damsgaard.
På Fyn foregår Madskolerne på skoler i Ringe, Odense, Aarup og Middelfart.