En ferie tilbage i tiden

Der er på Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum mulighed for at leve nogle dage som en skovarbejderfamilie gjorde for knap 100 år siden.

I den gamle herregårdsskov Lunden ved herregården Gammel Estrup nær Auning øst for Randers ligger et lille skovarbejderhus, hvor der for knap 100 år siden boede en familie på fem.

Huset er indrettet med et lille køkken med brændekomfur, en stue og et soveværelse på første sal. Det hus kan leje for et ophold og på den måde rejse tilbage i tiden, hvilket omfatter at man blandt andet selv sørger for at hugge brænde, fyre op og lave mad. Ved at bo i huset mærker man således historien på egen krop.

Museet sørger for råvarer, så man kan lave husmandskost med for eksempel kartofler, æg, flæsk og brød. Og om aftenen er lyskilden petroleumslamper, der skal bæres med uden for på dasset, når man skal på toilettet.

Åbent for publikum

- Vi lader folk rejse tilbage i tiden, vi giver dem gammeldags tøj på og lader dem selv stå for alt arbejdet med den daglige husholdning i huset, hvor der hverken er strøm eller indlagt vand, fortæller Anders Sinding, der er museumsformidler ved Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum.

- Vi håber, tilføjer Anders Sinding, at det giver gæsterne en forståelse af livet på landet før i tiden og måske bliver man endda klogere på det liv, vi lever i dag.

Familier, som booker et ophold i huset, vil få udleveret tøj og måltidskasse ved ankomst, og man opfordres til at lade mobiltelefoner og anden elektronik blive i tasken.

Skovarbejderhuset er åbent for publikum i dagtimerne, så beboerne i huset må også være klar til at tage imod turister og andre, som kommer forbi som en del af deres museumsbesøg.

Ophold i skovarbejderhuset

• Et ophold i huset varer tre dage og to nætter (fredag-søndag).

• Et ophold koster 2.800 kroner inkl. rengøring og forplejning.

• Der kan være to voksne og tre børn i huset.

Læs også

Landbrug & Fødevarer tilfredse med ny el-aftale
Klagenævn stopper Baltic Pipe-projektet
Regeringen vil flytte studiepladser til provinsen
Landboforening: Rådgiver vildleder kommune
Prehn roser landbrugets omstillingsevne
Strømlinet samarbejde: Arla vil købe sine landmænds grønne strøm