Roeoptagning som i gamle dage

Veteranroeoptagning med gamle traktorer og maskiner samlede både unge og gamle i Nordsjælland.

En roemark på godt fem hektar hos Brdr. Mortensen I/S ved gården Brandhøjgaard i Skenkelsø nord for Ølstykke dannede for nylig rammen om en sjælden begivenhed – en veteranroeoptagning med cirka 15 veterantraktorer, -roeoptagere og -grønthøstere.

I et gavmildt november-vejr fik de omkring 150 besøgende – både børnefamilier og folk godt op i årene – havde fundet vej til roemarken i Nordsjælland.

Peter Mortensen, der står bag idéen, havde nøje planlagt det hele. Fra hver sin side af marken kørte to røde Taarup-grønthøstere fra 1970’erne først over roetoppene fulgt af hver sin veteranroeoptager. Når vognen var fuld hentede aflæsservogne fra 1960’erne roerne og kørte dem til laden.

Larmen fra de mange køretøjer, der var i gang på én gang, var en oplevelse i sig. Fra den »pruttende« udstødning fra den gamle grå Ferguson fra 1955 til dieselmotorernes mere konstante summen fra de nyere køretøjer fra 1980’erne. Når der blev lagt hestekræfter i på marken, gav det bogstaveligt talt en imponerende genlyd af det historiske vingesus, som veteranroeoptagningen bød på.

De besøgende fik også syn for, hvordan roeoptagningen gik til før industrialiseringen og maskinernes indtog. Her viste de ældste af de deltagende landmænd med kyndig hånd, hvordan man hakker toppen af roen og tager roer op med roejern.

Fra Jannie Vestergaard har LandbrugØst fået tilsendt disse billeder fra en nostalgisk dag i det nordsjællandske.

Læs også