Godt nyt til boligkøbere i landdistrikterne

Med et tilbud om statsgaranti på en del af boliglånet vil regeringen med erhvervsminister Simon Kollerup i front sikre, at postnummeret ikke står i vejen for køb af bolig.

Der var uvant røre fra morgenstunden hos ejendomsmægler Arne Blomstrøm i Ejby på Vestfyn, da Home-forretningen lagde lokaler til erhvervsministerens pressemøde om nye statsgaranterede boliglån i landdistrikterne. Foto: Henriette Lemvig Erhvervsministeriets danmarkskort, hvor de kommuner, hvor det kan være vanskeligt at få realkreditlån til boligkøb (mørkegrønne) er markeret. Kilde: Erhvervsministeriet

Kontoret hos Home-ejendomsmægler Arne Blomstrøm i Ejby på Vestfyn var for nylig bsøgt af både DR og TV2. Årsagen var et pressemøde med erhvervsminister Simon Kollerup (S), der på regeringens vegne fremlagde nye forslag om statsgaranti til boligkøbere i landdistrikterne.

Sammen med formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard, gennemgik Simon Kollerup det nye forslag og understregede vigtigheden af, at det skal være muligt både at bo, arbejde og leve i alle dele af landet.

- Vi i regeringen synes, at det er dybt uretfærdigt, at der bliver gjort forskel på, om man skal have mulighed for at låne til drømmeboligen alene ud fra postnummer. Det vil vi nu lave om på, lød det fra ministeren, der kaldte det »et grundlæggende opgør med centraliseringen«.

200 postnumre i hele landet

Med det nye lovforslag vil regeringen give bedre adgang til boliglån i tilfælde, hvor købernes økonomi er i orden, men hvor der er usikkerhed om ejendommens værdi.

En familie, der ønsker at låne til et hus til eksempelvis en million kroner, vil kunne få et lån med statsgaranti på en del af boliglånet. Her vil staten kunne garantere 90 procent af belåningen i spændet mellem 60 og 90 procent, det vil sige 270.000 kroner, og dermed fjerne en del af risikoen fra det långivende institut.

Som køber skal man betale i størrelsesordenen én procent af det statsgaranterede beløb. Ved et boligkøb på én million kroner svarer det til cirka 225 kroner om måneden i merpris i forhold til et lån på tilsvarende vilkår uden statsgaranti.

- Det er et opgør med den skævvridning og ubalance, der har ramt Danmark i mange år, og vi håber, at det kan hjælpe mange, sagde Simon Kollerup.

Kravet for at kunne opnå det statsgaranterede boliglån er en handelspris under 8.000 kroner pr. kvadratmeter eller, at boligen ligger i et postnummer med en gennemsnitlig handelspris under 8.000 kroner pr. kvadratmeter, dog sådan, at den enkelte bolig skal have en handelspris under 10.000 kroner pr. kvadratmeter. Ifølge ministeren er der tale om cirka 200 postnumre rundt i landet.

- Det er et opgør med den skævvridning og ubalance, der har ramt Danmark i mange år, og vi håber, at det kan hjælpe mange.

Simon Kollerup, erhvervsminister 

Kickstart til bolighandler

Steffen Damsgaard er glad for, at regeringen anerkender problemet med manglende finansiering i landdistrikterne.

- I den bedste af alle verdener havde vi ikke det her problem, men til trods for, at forskellige eksperter diskuterer, hvor stort et problem det egentlig er, at der ikke kan optages kreditforeningslån til boliger inden for visse postnumre, så er det ikke desto mindre et emne, jeg hører rigtigt ofte, når jeg kommer rundt i landet.

- Gode rammevilkår er væsentlige for, at flere vil flytte på landet, og her vil muligheden for at få et boliglån være en kickstart til at få bolighandlerne i gang og dermed endnu mere liv i landdistrikterne til gavn for både handels-, skole og foreningsliv, sagde Steffen Damsgaard og understregede, at det er et politisk ansvar at rette op på den skævvridning, der er.

- I dag tager vi et rigtigt vigtigt skridt, så jeg håber, at det er en ordning, der bliver ved med at bestå, så længe som det er nødvendigt, også efter de tre år, regeringen i første omgang har sat som der, hvor ordningen skal tages op til revision.

Læs også