Mere end 20.000 ulve i EU: Kommissionen vil ændre ulvens beskyttelsesstatus

Kommissionen foreslår at ændre ulvenes internationale status fra »strengt beskyttet« til »beskyttet« på grundlag af nye data om øgede bestande og virkninger.

Antallet af ulve inden for EU’s grænser er steget til mere end 20.000. Og derfor vil EU-Kommissionen nu lempe i ulvens statusbeskyttelse fra »strengt beskyttet« til »beskyttet«.

Det skriver Kommissionen i en pressemeddelelse.

Ændres ulvens status, kan det have betydning for, hvordan ulvens tilstedeværelse forvaltes inden for EU. Ifølge flere medier kan det f.eks. betyde, at der må gives tilladelse til, at ulven må jages.

- Reel fare

- Ulvenes comeback er godt nyt for biodiversiteten i Europa. Men koncentrationen af ulvepakker i nogle europæiske regioner er blevet en reel fare, især for husdyr. For at håndtere kritiske ulvekoncentrationer mere aktivt har de lokale myndigheder bedt om mere fleksibilitet. Det europæiske niveau bør fremme dette, og den proces, som Kommissionen har indledt, er et vigtigt skridt. Jeg er dybt overbevist om, at vi kan og vil finde målrettede løsninger til at beskytte både biodiversiteten og vores levebrød i landdistrikterne, udtaler Kommissionens formand, Ursula von der Leyen.

Ulvenes comeback er godt nyt for biodiversiteten i Europa. Men koncentrationen af ulvepakker i nogle europæiske regioner er blevet en reel fare, især for husdyr. For at håndtere kritiske ulvekoncentrationer mere aktivt har de lokale myndigheder bedt om mere fleksibilitet.

Ursula von der Leyen, formand EU-Kommissionen

Ulven blev som følge af EU’s habitatdirektiv »strengt beskyttet« i det meste af Europa i 1992. En EU-analyse anslår, at ulvebestanden i EU er steget fra 11.193 ulve i 2012 til omkring 20.300 ulve i 2023.

Det er nu op til medlemsstaterne at træffe beslutning om forslaget, skriver EU. Når forslaget er vedtaget, vil EU forelægge det for Bern-konventionens – en konvention om beskyttelse af Euopas vilde dyr og planter samt naturlige levesteder, som EU og dets medlemsstater er parter i – stående udvalg.

Afhængigt af resultatet af disse beslutninger i Rådet og i det stående udvalg under Bern-konventionen vil Kommissionen så kunne foreslå at tilpasse ulvens beskyttelsesstatus i EU.

Læs også