Stor interesse for udtagning af jorde

I september åbnede ordningen for permanent ekstensivering af arealer, og det har ført til stor efterspørgsel på at høre mere om mulighederne.

Ordningen om permanent ekstensivering er primært aktuel for landmænd, der har marginale arealer, som er vanskelige eller omkostningsfulde at dyrke. Arkivfoto

Hvad indebærer det, hvis man vil tage landbrugsjord permanent ud af drift. Det har mange i landbruget nok spurgt sig selv om, efter at støtteordningen for såkaldt permanent ekstensivering blev åbnet. Og det mærker man også til hos flere rådgivningsselskaber.

I det østlige Danmark har VKST således oplevet meget stor efterspørgsel fra landmænd, der gerne vil høre mere om ordningen om permanent ekstensivering. Faktisk så stor, at der er en længere liste med landmænd, der gerne vil høre mere om mulighederne.

- Jeg ser den store efterspørgsel som et klart udtryk for, at der er mange landmænd, der ser nogle nye muligheder og som byder ind på de frivillige ordninger, der hvor det giver mening for den enkelte og mulighed for at levere på blandt CO2-reduktion, biodiversitet og kvælstof og dermed noget af det, som samfundet efterspørger, lyder det fra Torben Hansen, formand i VKST.

- Den store efterspørgsel maner også en pæl i jorden på påstande om, at landbruget ikke byder ind på løsninger og frivillige tiltag, understreger Torben Hansen samtidig.

Fødevareproduktionen skal styrkes

Hvis man spørger Torben Hansen, har der været en tendens til at glemme, at en del af formålet med indsatserne i den grønne trepart er at sikre og styrke fødevareproduktionen på de øvrige arealer.

- Udtagning er et af mange målrettede, frivillige virkemidler, som skal i brug der, hvor vi får størst effekt af indsatsen, og så skal vi styrke landbrugsproduktionen på de øvrige arealer. For Danmark har en unik position for fødevareproduktion og det skal vi fortsat have fremover, påpeger Torben Hansen.

Hvis man søger om at få arealer permanent taget ud af drift, vil man som minimum kunne få 35.500 kroner pr. hektar, og maksimalt 82.500 kroner. Støtteordningen er åben for ansøgninger frem til udgangen af oktober måned, og hvis man får godkendt sin ansøgning, kommer det beløb, man bliver tildelt, udbetalt som et engangsbeløb i december måned.

Læs også