Arla og Lidl går sammen om lavbundsjorde
Ti Arla-gårde deltager i projekt med Lidl om at udtage lavbundsjorde for at reducere CO2 og øge biodiversitet.

Landmand Knud Erling Birch ser frem til at være en del af det nye projekt. Han ses her med noget af sin lavbundsjord i baggrunden. Foto: Arla
Fredag den 2. maj blev der indledt et samarbejde på mælkeproducent Knud Erling Birchs gård ved Vinderup.
Han var vært, da Arla Foods og Lidl Danmark igangsatte et nyt projekt, lyder det i en pressemeddelelse fra Arla.
Projektet skal være med til at accelerere målsætningen fra Den Grønne Trepart om at udtage 140.000 ha lavbundsjorde frem mod 2030. Lavbundsjorde udgør eksempelvis otte procent af udledningen fra danske Arla-gårde.
Derfor ser Knud Erling Birch frem til at være en del af projektet.
- Jeg ønsker at fortsætte som mælkeproducent i mange år fremover, og det kræver, at vi her på gården kan reducere vores CO2-udledning. Derfor synes jeg, at det er spændende at få lov til at være med, og jeg ser frem til at blive klogere på, hvad vi kan lære, sagde Knud Erling Birch.
Han er en af ti andelshavere i Arla, der deltager i projektet, og dermed kan se frem til individuel ekspertrådgivning om, hvordan de mest effektivt kan udtage lavbundsjord og dermed skabe de bedste forudsætninger for øget biodiversiteten på deres arealer.
Ny viden skal udbredes
Partnerskabet mellem Arla og Lidl Danmark er en del af Arla Foods-programmet, FarmAhead Customer Partnership.
Her inviterer Arla sine kunder til at samarbejde om konkrete projekter, der bidrager til at reducere CO2-udledningen fra mælkeproduktion. Samtidig får kunderne adgang til data til ESG-rapportering.
- I Arla har vi nogle meget ambitiøse klimamål, og dem tror vi på, at vi når bedst i samarbejde med vores kunder. Derfor glæder jeg mig til at se resultatet af projektet og bruge den viden til at reducere CO2-udledningen på alle gårde. I første omgang i Danmark, men på længere sigt også hos Arla-landmænd i andre lande, siger Head of Sustainability for Arla Danmark, Mette Ulsø Kristensen.

Foto: Arla
Ambitioner
I Lidl er man meget bevidst om sit ansvar for omtanke i detail og arbejder derfor i sin internationale bæredygtighedsstrategi blandt andet med fokusområderne; Biodiversitet og Klima.
Dagligvarekæden har et mål om at nå Net Zero inden 2050, og det er især et intensiveret samarbejde med leverandører om at reducere den negative klimapåvirkning, der har stor betydning for at nå målet.
Derfor giver projektet med Arla særligt god mening, fortæller, Claus Krogh, Head of Corporate Affairs i Lidl Danmark.
- Vi er alle en del af udfordringen, og derfor ønsker vi også at være en del af løsningen. Vi vil handle fremfor blot at have en holdning, og derfor er jeg utrolig spændt på, hvad det her projekt kan føre til. For det er et klokkeklart billede på et kommercielt samarbejde, der har ambitioner om at finde løsninger på og anbefalinger til nogle af de problemstillinger, der er i Den Grønne Trepart og hjælpe den grønne omstilling i en positiv retning.
Specialrådgivere
Som en del af projektet modtager de ti deltagende landmænd rådgivning fra specialrådgivere, der vil kortlægge muligheder og barrierer.
Ved projektets afslutning bliver der udarbejdet anbefalinger til planlægning og implementering af målrettede indsatser med henblik på at accelerere udtagning af lavbundsjorde.
Chefkonsulent for Natur, Miljø og Arealanvendelse i SEGES, Simon Rosendahl Bjorholm, er en af de konsulenter, som skal ud at besøge de deltagende landmænd og hjælpe dem videre i projektet.
- Udtagning af lavbundsjord spiller en afgørende rolle, når det handler om at indfri målet om at nedbringe Danmarks CO2-udledning. I projektet mellem Arla og Lidl får vi mulighed for at sikre hensyn til både landbrug, natur og miljø og samtidig gøre en vigtig indsats for at skabe de bedste betingelser for større biodiversitet i landskabet, siger han og fortsætter:
- Læringer fra projektets ti gårde kan bidrage med værdifuld, praktisk og faglig viden, som kan bredes ud til landmænd, rådgivere og myndigheder om, hvordan vi kan komme i mål med de forskellige dagsordener på samme tid.
Man forventer, at projektet har sin slutning i december 2026.